Jeste li ljubitelj avanture u kuhinji ili više preferirate sigurnost poznatih okusa? Ako ste u timu avanturista, predlažemo da probate švedski specijalitet zvani “Kladdkaka”.

Kladdkaka torta ima korijene u Švedskoj, gdje je postala voljeni nacionalni desert. Riječ “kladd” na švedskom znači “ljigav,” a “kaka” znači “kolač,” što savršeno opisuje teksturu kolača – ljepljiv, gust i, prije svega, ljigav.
Razdoblje industrijske revolucije u 19. stoljeću u Švedskoj dovelo je do povećane dostupnosti sastojaka poput šećera i brašna, što je potaknulo popularnost kolača.

Legenda kaže da je Kladdkaka torta slučajno nastala kada je pekar u Švedskoj nenamjerno ostavio čokoladni kolač nedopečenim, stvarajući tako neodoljivu ljepljivu teksturu. Uprkos grešci, odlučeno je poslužiti kolač kao desert, što je rezultiralo njegovom popularnošću. Recept za Kladdkaka tortu s vremenom se mijenjao, dodajući sastojke poput vanilije, cimeta i čak čilija, no osnovni sastojci ostaju isti: brašno, šećer, jaja, maslac i kakao prah.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 120 g brašna
  • 40 g kakao praha
  • pola kašike soli
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Umutite jaja i šećer u posudi. Maslac otopite na vatri te dodajte u umućenu smjesu. Preostale suhe sastojke (brašno, kakao prah, so) dodati u smjesu te umutiti da postane homogena smjesa. U kalup za kolač (otprilike prečnika 24 cm) usuti smjesu te peći 30 minuta na 175°. Pečenje je moguće i kraće u zavisnosti od pećnice.

Kolač poslužite po želju uz sladoled ili šlag. Uživajte!