Studentski finansijski savjetnik: Kako efikasno upravljati budžetom tokom studija?

Osim što moraju organizovati svoje vrijeme, učiti i spremati ispite, studenti se suočavaju i sa finansijskim problemima. Kako efikasno upravljati budžetom tokom studija?


graduation hat glass bottle bookshelf library room saving money education concept
Foto: STUDOMAT

Upravljanje budžetom tokom studentskih dana može biti pravi izazov za studente. Između školarina, knjiga, smještaja, hrane i društvenih aktivnosti, troškovi se brzo nakupljaju.

Studentski finansijski savjetnik donosi nekoliko savjeta koje studenti mogu primijeniti kako bi bolje upravljali studentskim džeparcem i kako posljednju sedmicu u mjesecu ne bi jeli samo nudle. 🙂

Najteze je biti student na kraju mjeseca. Tada su i nudle luksuz

Napravite mjesečni plan troškova

Prvi korak u upravljanju studentskim budžetom je znati gdje vaš novac odlazi. Na početku svakog mjeseca, napravite plan troškova, uključujući sve od fiksnih računa do planiranih izlazaka. Ovo će vam pomoći da razumijete koliko novca možete potrošiti, a koliko morate uštedjeti. Iznenadit ćete se koliko novca ode na bespotrebne troškove.

Izbjegavajte nepotrebne troškove

Razmislite o tome gdje možete uštedjeti. Možda možete kupiti polovne knjige, koristiti studentske popuste ili dijeliti troškove sa cimerima. Smanjite troškove na luksuzne stvari ili nepromišljene izdatke. Neka se subota može provesti i kod kuće uz omiljeni film ili seriju. 🙂

Postavite prioritete

Neki troškovi su neizbježni, dok su drugi luksuz. Postavite prioritete kako biste osigurali da najvažniji računi budu plaćeni, a zatim razmislite kako biste željeli potrošiti preostali novac.

Prioriteti

Koristite aplikacije za praćenje troškova

Postoje aplikacije koje mogu pomoći studentima da prate svoje troškove. One će vam omogućiti da vidite gdje vaš novac odlazi, te da imate uvid u sve vaše transakcije.

STUDOMAT preporuka: UniCredit paket računa za studente koji možete otvoriti i koristiti BESPLATNO sve dok ste student, a u sklopu paketa dobijete i super aplikaciju koja će vam uštediti vrijeme, ali i pomoći da pratite troškove koji se mogu sortirati po kategorijama.

attractive smiling student girl joyfully using cellphone colorful background outdoor 1

Planirajte unaprijed

Ako znate da će vam trebati više novca za određene aktivnosti ili troškove (npr. putovanje kući za praznike), počnite štedjeti unaprijed. Ovo će vam pomoći da izbjegnete stres zbog nedostatka sredstava. Pokušajte primijeniti Paretovo pravilo 80-20.

Studentski savjeti: Kako da uz minimalan trud ostvarite maksimalan uspjeh?

Studiranje može biti finansijski izazovno, ali s pravim planom i disciplinom, možete uspješno upravljati svojim budžetom. Sretno!