Studentski centar u Zenici za sada prihvatio samo brucoše

Ove akademske godine na Univerzitetu u Zenici će studirati oko 4.000 studenata prvog ciklusa studija.


studentski centar
Foto: Zenicablog.com

Rektor zeničkog univerziteta prof. dr Jusuf Duraković ističe kako će ove akademske godine na Univerzitetu u Zenici studirati oko 4000 studenata prvog ciklusa studija.

– Prošle smo sedmice imali upisanih oko 630 studenata, što je više nego prošle godine, ali danas će Vlada Zeničko-dobojskog kantona, koja je uz Skupštinu ZDK naš osnivač, razmatrati naš zahtjev za dodatni upis na četiri fakulteta – Medicinskom, Politehničkom, Filozofskom i Mašinskom. Radi se o dodatnom upisu između pet i 10 studenata po fakultetu pa ćemo doći do brojke od oko 650 brucoša, što je za 40-ak više nego prošle godine. Zbog toga moramo biti zadovoljni brojem upisanih, ističe Duraković.

Mada su građevinci bili dobili dodatni rok za završetak radova na sanaciji kupatila u SCZ-a, do kraja prošle sedmice nisu okončali posao. SCZ ima ukupno na raspolaganju 228 kreveta, dok je javni poziv bio raspisan za prijem 220 studenata. Preostali kapacitet namijenjen je stranim studentima koji tokom godine u sklopu studentske razmjene dolaze studirati na zeničke fakultete, piše Zenicablog.com.

– Imamo dovoljno spremnih soba za smještaj svih brucoša, njih nešto više od 80, a do kraja ove sedmice trebale bi biti spremne sve sobe. Zato smo se odlučili da smjestimo brucoše, dok ćemo biti fleksibilni za prisustvo nastavi studenata viših godina studija, koji će, eventualno, do tada biti prinuđeni da svakodnevno putuju iz svojih gradova, najavljuje Duraković.