Studentski bonovi – jedna od najpopularnijih pogodnosti za studente u Sloveniji

Studentski bonovi su djelimično finansirani obrok sa strane Republike Slovenije i namijenjeni su studentima tokom studija. Svrha subvencionisane ishrane je ponuditi svakom studentu barem jedan topli obrok dnevno.


studnetski bonovi Slovenija

Ko može koristiti studentske bonove

Studentske bonove mogu da koriste svi redovni i vanredni studenti koji se obrazuju na visokoškolskim ustanovama i univerzitetima u Republici Sloveniji i nisu zaposleni. Svi strani studenti koji studiraju u Sloveniji ili izvršavaju svoje studijske obaveze na slovenačkim fakultetima u okviru međunarodnih studentskih razmjena imaju pravo na korištenje studentskih bonova.

studnetski boni pogodnosti studija u sloveniji

Kako funkcioniše sistem studentskih bonova

Jednom kada je student registrovan u sistemu za studentske bonove, može da koristi subvencije za ishranu uz pomoć mobilnog telefona, putem terminala. Vrednost studentskog bona trenutno iznosi 2,69 eura, a razliku u punoj cijeni obroka student plaća direktno ugostitelju. Na primjer, ako obrok košta 5 eura, student mora platiti samo razliku između punog iznosa obroka i vrijednosti subvencije, u ovom slučaju 2,31 eura.

Cijene studentskih bonova u “studentskoj kuhinji” u restoranima mogu varirati, ali u većini slučajeva je subvencija dovoljna za cijelio+ obrok, koji uključuje glavni obrok, supu, salatu i voćku ili desert. Studentski meni je uravnotežen i hranljiv, a porcije dovoljno velike. Mnogi restorani nude i vegetarijanske i bezglutenske obroke u studentskim menijima.

Student dobija jednu subvenciju (bon) za svaki radni dan u mjesecu. Ako student želi da koristi dva bona u jednom danu, može ih koristiti sa razmakom od najmanje četiri sata između obroka. Izuzetak su studenti sa djecom i invalidi, koji nemaju četvoročasovno ograničenje za korištenje dva bona u jednom danu.

Broj neiskorištenih mesečnih bonova prenosi se na naredna dva mjeseca. Subvencije za ishranu mogu se koristiti od 8:00 do 21:00h tokom dana i vikendom (osim u periodu od 15. jula do 15. avgusta), ako odabrano mjesto učestvuje u program studentske ishrane.

Prednost upotrebe studentskih bonova je što ne postoje geografska ograničenja njihove upotrebe, odnosno student ih može koristiti u restoranima sa studentskim menijima širom Slovenije.

Još jedna prednost ovog elektronskog sistema ishrane studnata je ta što student ne mora unaprijed da plaća hranu, niti postoje ograničenja kod kojih ugostitelja moraju da jedu.

Sistem bonova nije ograničen na studentske menze, studenti ih mogu koristiti u nekim od najboljih slovenačkih restorana po izuzetno niskim cijenama. Studenti koji ponekad nemaju vremena i moraju nešto pojesti u žurbi, mogu iskoristiti bonove u lancima brze hrane koji su takođe uključeni u ovaj sistem.

Studentski bonovi – olakšavajuća okolnost za studentski budžet

Svrha slovenačkog sistema subvencionisane ishrane za studente jeste da doprinese boljem životu tokom studija i olakša studentski budžet. Zato većina studenata u Sloveniji smatra da je sistem „studentskih bonova“ jedno od najkorisnijih državnih pogodnosti za njih tokom studija.

Slovenija nudi kvalitetne studije, gdje na kraju studenti dobijaju u ruke međunarodno priznatu diplomu, ali ne samo to – studneti dobijaju i odlične pogodnosti.

Proverite svoje šanse za uspješan upis na studije u Sloveniji, javite se 2TM na education@2tm.si