Studentske razmjene Erasmus – rekordna godina

Programom Erasmus evropskim se studentima omogućuje da provedu do jedne godine u stranoj zemlji, studirajući ili obavljajući radnu praksu. U okviru tog programa studenti ne plaćaju školarinu i dobijaju stipendiju kao potporu za podmirivanje troškova života u inostranstvu.


Erasmus banner

Gotovo 270 000 studenata iz cijele Evrope učestvovalo je u EU-ovom programu razmjene Erasmus u 2012/2013. godini, što je najveći broj u 27 godina postojanja.

Programom Erasmus evropskim se studentima omogućuje da provedu do jedne godine u stranoj zemlji, studirajući ili obavljajući radnu praksu. U okviru tog programa studenti ne plaćaju školarinu i dobijaju stipendiju kao potporu za podmirivanje troškova života u inostranstvu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Osim studenata programom Erasmus omogućuje se boravak u inostranstvu radi poučavanja, istraživanja osoblju zaposlenom u visokom obrazovanju i poduzetnicima za razdoblje od najviše 6 nedelja.

Uz 52 000 osoba zaposlenih u visokom obrazovanju više od 269 000 studenata učestvovalo je u programu u 2012/2013. godini, što je 15 000 više neko prethodne godine.

U prosjeku su studenti programa Erasmus u inostranstvu studirali nešto više od šest mjeseci i dobili stipendiju u iznosu od 253 EUR mjesečno. Najpopularnija studijska odredišta bila su Španija, Njemačka i Francuska, dok je UK najviše osoba odbralo radi radne prakse.

Programom su obuhvaćene sve države članice EU-a kao i Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska i Turska. Bivša jugoslavenska republika Makedonija pridružila se ove godine.

Sticanje iskustva

Boraveći u inostranstvu studenti stiču iskustvo i imaju priliku povećati svoju zapošljivost, dok univerzitetski profesori dobijaju dragocjeno iskustvo pomoću kojeg mogu poboljšati kvalitetu podučavanja.

Trenutno oko 10 % studenata iz EU-a studira ili su na usavršavanju u inostranstvu, a EU se zauzima da se taj broj do 2020. udvostruči.

U septembru će se objaviti prva studija EU-a o uticaju programa Erasmus na zapošljivost mladih. U 2012/2013 500 poduzetnika usavršeno je u inostranstvu u okviru programa Erasmus čime je naglašeno poboljšanje veza između svijeta rada i obrazovanja.

Erasmus+

Ove godine pokreće se prošireni program, Erasmus+, kojim će se stipendirati 4 miliona osoba, uključujući 2 miliona studenata u visokom obrazovanju, tokom sljedećih sedam godina.

Njime su obuhvaćeni slični programi za pripravnike i volontere te se pruža dodatna potpora osobama s posebnim potrebama i onima koji žive u nepovoljnim uslovima i udaljenim područjima.

Program je nazvan po filozofu Desideriusu Erasmusu iz Rotterdama (1466. – 1536.), koji je putovao Evropom u potrazi za znanjem, iskustvom i spoznajama.

(portalmladi.com)