Studentske ispovijesti: “Studiranje u BiH je užasno i doslovno služiš kao krava muzara fakultetu”

"Možeš završiti u BiH sa mentalnim problemima..."


bored young man seated at desk studying
Foto: Evnato

Završetak srednje škole nosi sa sobom brojna pitanja, naročito ako živite u BiH. Da li se isplati studirati ili je bolje završiti zanat? Šta upisati, a da ne “visite” godinama na birou za zapošljavanje? Da li otići vani i studirati?

Jedna studentica imala je dilemu vezanu za studiranje u Bosni i Hercegovini, a istu je podijelila na Redditu tražeći mišljenje od aktuelnih/ bivših studenata sa bh. univerziteta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Živim van BiH, ali imam državljanstvo, tako da razmišljam da se upišem na univerzitet ovdje. Imate li vi neki generalni savjet (ili iskustva). Na primjer, koje univerzitete biste preporučili za internationalne studente ili išta bitno što bih trebala znati prije nego što se upišem, pitala je studentica.

Njeno pitanje pokrenulo je diskusiju.

 – Kao netko tko je studirao i u BiH i u inozemstvu, studiranje u BiH je užasno i doslovno služiš kao krava muzara fakultetu. A da organiziranosti i vrijednosti diplome ne pričamo, poručio je jedan od studenata, a drugi je dodao:

 – Možeš završiti u BiH sa mentalnim problemima ili vani mnogo lakše ako ti finansije nisu problem/rad tokom studija.

 – Zavisi da li želiš raditi u BiH ili ne. Ako želiš raditi ovdje ne preporučujem ekonomiju i pravo jer je tržište zaista prezasićeno (osim naravno ako nemaš nekoga iz porodice koji imaju firmu takve potražnje pa da dobiješ odmah posao). Danas najtraženiji je IT i zdravstvo, zatim mašinstvo, politehnika, zanati itd…sretno. Ps. Za internacionalne studente (ako zelis nastavu na eng) najbolja opcija bi ti bila IUS ili IBU, savjetuje je jedan od bivših studenata.

Cijelu diskusiju možete pročitati u nastavku:

Studiranje u BiH
by u/ConsequenceGreedy538 in bih