Studentska anketa: Pitali smo studente da li znaju šta je digitalni otpad

Da li znate da čak i stare skripte i bilješke sa predavanja koje čuvate na telefonima ili laptopima imaju negativan uticaj na okoliš?


Dok smo sve povezaniji i koristimo se tehnologijom kako bismo pojednostavili svakodnevne zadatke, često zaboravljamo dublji uticaj koji naš digitalni život ima na našu planetu.

Da, svjesni smo e-otpada koji naši gadgeti ostavljaju iza sebe, ali jeste li znali da čak i vaše online navike mogu imati velike ekološke posljedice? Da li znate da čak i stare skripte i bilješke sa predavanja koje čuvate na telefonima ili laptopima imaju negativan uticaj na okoliš? Da li ste se ikada zapitali kakav uticaj na okoliš imaju bezbrojne selfie fotografije koje ste napravili i koje vam se ne sviđaju, ali ih ipak čuvate na telefonima?

Kao studenti, predvodnici ste nove generacije i nositelji promjena. Sada, više nego ikad, važno je prepoznati i shvatiti uticaj koji imamo na planetu – čak i kroz naše digitalne navike.

U periodu od 2. do 28.oktobra, pozivaju se studenti fakulteta iz Banjaluke, Mostara, Sarajeva i Tuzle da se pridruže aktivnosti “Čista umjetnost”, jer zajedno mogu stvoriti pozitivan uticaj na okoliš. Ove godine svaka lokacija na kojoj se bude prikupljao e-otpad imat će i QR kôd kojeg će studenti moći skenirati kako bi dobili više informacija o digitalnom otpadu i načinu minimiziranja njegovih negativnih efekata na okoliš. Više informacija o lokacijama i učešću u aktivnosti “Čista umjetnost” možete pronaći na web stranici www.nestle.ba