Studentima zbog posjećivanja ovih stranica prijeti izbacivanje iz studentskog doma

Skidanje sadržaja s piratskih stranica zabranjeno je, posebno studentima koji se služe CARNET-om.


hacker at work on his computer
Foto: Envato

Iako je u Hrvatskoj posjećivanje ilegalnih piratskih stranica, kao i skidanje torenta, zakonski i dalje u “sivoj zoni”, učestala “skidanja” datoteka kao i određeni URL-ovi mogu izazvati poteškoće s funkcioniranjem internetskih veza, ovisno o tome tko je poslužitelj, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Drugim riječima, svako ko je živio u domu zna da je internetska veza sporija ako je istovremeno “spojen” velik broj studenata te ako pri tome još i “skidaju” ili uživo gledaju određene sadržaje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Problemi s internetom

Ovih dana, studenti iz studentskih domova u Osijeku imali su poteškoća s pristupom internetu u Novom paviljonu. Kako javlja osječki SC, otkrili su uzroke problema.

– Molimo da ubuduće: ne instalirate privatne servere u sobama, ne posjećujete ilegalne piratske mrežne stranice te sa istih ne preuzimate i ne gledate sadržaje u visokoj rezoluciji, što bitno utječe na brzinu interneta svih stanara, stoji u apelu koji su objavili na svojim Facebook stranicama.

Naime, većina studentskih domova u Hrvatskoj služi se CARNET akademskom mrežom, a oni imaju svoja posebna pravila za korištenje njihove mreže, među kojima stoje i zabrane skidanja, odnosno prijenosa raznih sadržaja bez dozvole autora sadržaja.

– Navedeno je osnova za poduzimanje disciplinske mjere isključenja iz doma u skladu s Pravilnikom o domskom redu i Pravilima prihvatljivog korištenja mreže u studentskom domu, upozoravaju iz Studentskog centra Osijek.