Studentici prekipjelo jer stalno omalovažavaju njen fakultet: “Dosadni ste i bezobrazni…”

Da li je farmaceutski fakultet lakši od medicinskog fakulteta?


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Kako je kod nas to već ustaljeno, mnogo studija i faulteta “bije” određena reputacija utemeljena na stereotipnom razmišljanju poput onoga da su fakulteti društvenih usmjerenja zapravo “laki”, da su visoke škole “tečajevi, a ne fakulteti” i slično.

Jednoj je studentici dosadilo slušati da studenti njenog studija studiraju pet godina kako bi postali “fancy blagajnici” pa je na poznatoj stranici Ispovesti “oprala” sve koji tako misle.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Dosadni ste i bezobrazni

Dosadni ste i bezobrazni sa omalovažavanjem farmaceuta i studenata farmacije. Kad se god započne tema kako fakultet nije neophodan za uspjeh vi se tu dohvatite uzimati farmaceutski fakultet za primjer pričajući kako je to mukotrpno školovanje od 5 godina da bismo radili kao blagajnice, piše ona na popularnoj stranici.

Doslovno razmislite malo i shvatite da toliko nemate obraza da poštujete svoje doktore, a one ljude koji vam proizvode lijekove i s čijim lijekovima vas vaš doktor liječi omalovažavate i nazivate ‘fancy trgovcima’? Da razjasnimo jednom za sva vremena, primarni posao jednog mr. ph. je proizvodnja, kontrola i formulacija lijekova i ta industrija je vrlo dobro plaćena. Onaj ko želi, ima pravo izabrati da radi u apoteci ili bolnici, a vama niko ne daje pravo da ga omalovažavate samo zato što ne razumijete da on vašem zdravlju doprinosi jednako kao doktor medicine! Zapitajte se ko proizvodi sve lijekove koji su vam prepisani! Zapitajte se kakvu bi vam doktor mogao pomoć ukazati da ne postoje lijekovi!, piše ljutito.

Bolji od doktora

U odjeljku za komentare javilo se skoro 200-tinjak osoba.

Iskreno, nekad mi apotekarke bolje objasne i daju bolji lijek nego doktori, vi imate više znanja. Ja osobno više poštujem vas nego doktore, napisao je neko u komentarima, a s njim/njom se složila još nekolicina komentatora.

Ja sam inženjerka biotehnologije te sada studiram molekularnu biotehnologiju i slažem se 100 posto s tobom. Mi koji proizvodimo lijekove znamo i više nego doktori o njima, ali na žalost, većina farmaceuta završi u apoteci i meni je žao to vidjeti jer moja teta kao farmaceutski tehničar radi u farmaceutskoj tvrtki, a vi u apotekama, iako bi trebalo biti obrnuto. Zapravo, puno vas ne iskoristi svoj potencijal i znanje ako se odlučite za apoteku, ali definitivno nema rasprave da ste sposobni, piše jedna studentica svoje iskustvo.

Dio njih nikad čulo za omalovažavanje

Osim onih koji su joj pokazali podršku, dio komentatora je kazao kako nije upoznat s tim da se farmaceute omalovažava.

Ja prvi put u životu čujem da neko omalovažava farmaceute.

Prvi put čujem ovo iskreno. Farmaceutski se gleda kao težak i perspektivan fakultet i ne rade svi u apoteci, pišu komentatori.

Nikad nisam ni čula ni primijetila ovu pojavu u svojoj okolini. Mislim na podcjenjivanje farmaceuta. Naprotiv, piše još neko, prenosi MojFaks.