Studentice i studenti izbačeni s fakulteta jer su zajedno ručali

Čak 16 studenata izbačeno sa fakulteta jer su "imali grupni ručak".


Foto: Envato
Foto: Envato

Desetak iranskih studenata bilo je prisiljeno napustiti Sveučilište Zabol u jugoistočnoj pokrajini Sistan i Baločistan jer su prosvjedovali zbog smrti Mahse Amini dok je bila u policijskom pritvoru tako što su ručali skupa – muškarci i žene.

Unija iranskih studenata priopćila je da je 16 studenata izbačeno jer su “imali grupni ručak”, kršeći pravila o obaveznoj rodnoj segregaciji u kantini.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ovo studentsko vijeće je također najavilo suspenziju Morteze Mardiha, člana Fakulteta komunikacijskih znanosti Sveučilišta Alameh Tabatabai u Teheranu, zbog podrške studentima u njihovim protestima zbog Aminijine smrti.

Proteklih sedmica bilo je nekoliko izvještaja o otpuštanju ili suspenziji sveučilišnih profesora jer su se pridružili studentima koji prosvjeduju, piše Slobodnaevropa.org.

Ljutnja zbog smrti 22-godišnje Amini 16. septembra prošle godine potaknula je hiljade Iranaca da izađu na ulice tražeći više sloboda i prava žena.

Održani su brojni protesti na sveučilištima, posebice u Teheranu, gdje su mnogi studenti odbili pohađati nastavu.

Studenti protestanti na skupovima su uzvikivali “Žena, život, sloboda” i “Smrt diktatoru”. Neke su studentice skinule i spalile svoje marame.

U većini protesta studenti su tražili podršku od profesora, a neki sveučilišni profesori i predavači solidarizirali su se s prosvjednicima.

Sveučilišta i studenti dugo su bili na čelu borbe za veće društvene i političke slobode u Iranu. Godine 1999. studenti su prosvjedovali protiv zatvaranja reformističkog lista, što je izazvalo brutalnu raciju u studentskim domovima teheranskog sveučilišta u kojoj je jedan student ubijen.

Tokom godina vlasti su uhitile studentske aktiviste i vođe, osudile ih na zatvor i zabranile im studiranje. Aktivistička novinska agencija HRANA priopćila je da je do 26. januara tokom nedavnih nemira uhićeno najmanje 700 studenata.

Mnogi su se suočili s kaznama kao što su zatvor, bičevanje, a deseci studenata izbačeni su sa sveučilišta ili suspendirani sa studija, dok snage sigurnosti pokušavaju ugušiti rašireno nezadovoljstvo.