Studentica predstavila formulu: Kako izračunati koliko stranica dnevno učiti do ispita?

Brojanje stranica je posljednja faza do potpune predaje.


Foto: TikTok

Krenuti učiti u zadnji tren je najgora moguća odluka koju možemo donijeti, ali svejedno to stalno radimo. Odgađanje učenja nam je svima dobro poznato, zato trebamo svi znati neke tehnike koje će olakšati da u par dana naučimo što je više gradiva moguće.

Advertisements

Imaš par dana za naučiti hrpu gradiva? Zvuči loše. I jeste loše. Ali nije kraj svijeta. Uz prave tehnike i načine učenja možeš izvući najbolje iz situacije i zapamtiti što više gradiva. Možda nećeš naučiti za deset, ali nećeš ni pasti ispit.

Kartice za ponavljanje

Štrebanje definicija i nabrajanja vrsta nečega u zadnji tren nije lagano, ali kartice za ponavljanje mogu pomoći. Uzmi papiriće i na jednu stranu napiši pitanje, a na drugu odgovor. Kada ćeš ponavljati, ovako ćeš brže proći kroz najbitnije dijelove gradiva. Nećeš morati po sveskama ili knjigama tražiti gdje je definicija, imat ćeš ju odmah tu izdvojenu.

Na glas odgovaraj na pitanja

Advertisements

Dok prolaziš gradivo koje trebaš naučiti, imaj sa strane papir i na njega piši pitanja na koja trebaš znati odgovore. Kada pročitaš nekoliko puta gradivo, pokušaj ga ponavljati tako da umjesto čitanja iz knjige, postavljaš sama sebi pitanja koja si izdvojila i odgovaraš na njih – ali ono što je bitno, odgovaraj na njih na glas. Lakše će ti informacije ostati u glavi.

Povezuj gradivo

Umjesto da samo štrebaš i ne razmišljaš o čemu učiš, gradivo koje ti je nepoznato poveži s nekim od prije koje ti je poznato. Kada razumiješ o čemu učiš, barem malo, bit će ti lakše i zapamtiti. Iz povijesti možeš primjerice pogledati ako postoji film na tematiku koju učiš. Kako ćeš i s čime povezati gradivo koje učiš, ovisi i o predmetu, ali uvijek se može nešto naći. Povezivanje novih informacija s nekima koje su nam već dobro poznate je korisna stvar.

Jedna studentica na TikToku objavila je video u kojem objašnjava kako računa koliko stranica dnevno učiti da bi stigla spremiti gradivo za ispit, ali i ponoviti isto.

 – Nisam jedina?, upitala je pratioce.

@ormaric_online13

Nisam jedina? 😂😅 #ispit #ispiti #studiranje #ucenje #fyp #ispitnirok

♬ original sound – Ormaric online13