Studentica oslobođena kazne za parkiranje: Pomogla joj umjetna inteligencija

Ako dobijete kaznu za parking, prvo se obratite umjetnoj inteligenciji.


Foto: STUDOMAT / Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Prije nekoliko mjeseci na mreži smo mogli pročitati kako će umjetna inteligencija u jednom slučaju preuzeti ulogu advokata i na sudu braniti optuženika, tj. davat će mu pravne savjete preko mobilnog telefona.

Mnogi su s nestrpljenjem iščekivali rezultat suđenja kako bi saznali može li AI barem u nekim jednostavnijim slučajevima zamijeniti advokate, no na kraju do toga nije došlo jer je u nekim američkim saveznim državama neovlašteno obavljanje advokatskih usluga kažnjivo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

No kako je prošle sedmice objavio BBC, AI je nedavno pomogao jednoj studentici da je oslobodi od kazne za parkiranje.

Millie Houlton dobila je kaznu od 60 funti za nepropisno parkiranje u gradu Yorku iako u biti nije trebala dobiti kaznu jer ima dozvolu za parkiranje na tom mjestu. S obzirom na to da nije imala vremena za pisanje prigovora, razmišljala je o plaćanju kazne. Na njezinu sreću, za pomoć se prvo obratila ChatGPT-u, koji je upitala da joj pomogne napisati prigovor u kojem će osporiti tu kaznu.

Ona je tom chatbotu detaljno opisala situaciju u kojoj se našla – kada je dobila kaznu, na kojem je mjestu parkirala i zašto ne bi trebala dobiti kaznu. Za nekoliko minuta dobila sam savršeno personaliziran odgovor, komentirala je za BBC.

Chatbot je napisao kako je ona studentica koja dvije godine plaća dozvolu za parkiranje na tom području te da se na to mjesto ne bi nikada namjerno parkirala da je znala da ne smije. Ono što je ChatGPT napisao poslala je kao prigovor za dobivenu kaznu, što je bilo sasvim dovoljno da na kraju od nje bude i oslobođena.

ChatGPT, jasno, nije savršen niti imun na pogreške i netačne izjave, no dosad je u brojnim slučajevima impresionirao svojim odgovorima čak i na kompleksne upite. Takvi će odgovori s vremenom i s daljim treniranjem, odnosno novim verzijama chatbota, biti sve bolji i sve tačniji te možemo samo zamisliti kakve će biti njegove mogućnosti za dvije-tri godine. Prema najavama brojnih stručnjaka, daljnji razvoj umjetne inteligencija mnogi će osjetiti kroz otkaze.

Posljednja predviđanja Goldman Sachsa tako kažu da će zbog AI-a bez posla ostati oko 300 miliona ljudi, no trebala bi se otvoriti i nova radna mjesta. Ipak, tek će vrijeme i daljnji napredak AI-a, kao i njegovo prihvaćanje, pokazati koliko će zaista umjetna inteligencija utjecati na tržište rada.