Studentica Merjem oduševila svojim plakatom i našla se “rame uz rame” sa radovima najvećih grafičkih dizajnera današnjice

Plakat je odgovor na zakon koji je Francuska donijela, a kojim je zabranjeno nošenje nikaba (pokrivanje lica) na javnim mjestima u toj zemlji.


merjem graficki dizajn
Foto: Etto.ba

Merjem Jasavić studentica je II godine grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Njeno ime i njen rad nedavno su se našli “rame uz rame” s imenima i radovima najvećih grafičkih dizajnera današnjice, ikona grafičkog dizajna kakvi su: Milton Glaser, Seymour Chwast, Peter Bankov, Gunter Rambow, Niklaus Troxler, Paula Scher, Mirko Ilić i dr.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Putujuću izložba plakata na temu tolerancije u blizu 50 zemalja svijeta

Taj uspjeh Merjem duguje, s jedne strane, svom talentu i radu koji su očiti, a, s druge strane, duguje ga pronicljivošću i otvorenom duhu Mirka Ilića, jednog od najvećih grafičkih dizajnera današnjice.

Mirko Ilić je prije otvaranja svog dizajnerskog studija u New Yorku bio art-direktor Timea i New York Timesa. Autor je najpoznatijih plakata na svijetu, mnogobrojnih izložbi, dobitnik prestižnih nagrada, njegovi radovi izloženi su u preko 200 knjiga i 500 magazina.

Mirko je prije nekoliko godina pokrenuo project “The Tolerance Project”. Radi se o putujućoj izložbi plakata svjetskih grafičkih dizajnera (i onih u usponu) koji su se odazvali na njegov poziv da na rast govora mržnje, nacionalizma, ksenofobije i netrpeljivosti odgovore pozivom na toleranciju, odnosno na barem minimum ljudskosti i razumijevanja za druge. Dakle, na izložbi su izloženi radovi najvećih svjetskih umjetnika u oblasti art dizajna. Do sada je izložba održana preko 140 puta u blizu 50 zemalja svijeta. Iskorištena šansa data studentima grafičkog dizajna u BiH.

U oktobru prošle godine Mirko Ilić bio je gost na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu gdje je organizirana studentska radionica na temu Tolerancije. Na radionici su učestvovali studenti grafičkog dizajna sa akademija likovnih umjetnosti iz Banja Luke, Sarajeva, Širokog Brijega i Trebinja.

Mirko Ilić odlučio je da plakat koji je dizjanirala Merjem Jasavić na temu Tolerancije uvrsti među radove koji su dio njegove pokretne izložbe plakata iz projekta “The Tolerance Project”. Merjemin uspjeh je u tome što je ovo prvi put da je studentski rad postao dijelom ovog globalnog projekta i što se našao među plakatima najvećih umjetnika grafičkog dizajna u svijetu. Pritom je Merjem i najmlađa umjetnica, najmlađi grafički dizajner koji se našao na spisku učesnika ovog globalnog umjetničkog projekta. Na koncu, ovdje se radi i o uspjehu koji će mnogo značiti samoj Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Plakat koji budi emocije i donosi pitanja o iskrenosti i licemjerstvu

graficki dizajn

Za etto.ba Merjem Jasavić komentira ovaj uspjeh i kaže:

 – Za mene odluka uvaženog Mirka Ilića da se moj rad nađe u njegovoj pokretnoj izložbi, među radovima najvećih imena grafičkog dizajna današnjice znači mnogo. Moj plakat, prije svega, obilazi svijet i ljudi širom svijeta mogu vidjeti moje ime i prezime na radu. To je za grafičkog dizajnera velika stvar.

Drugo, sam taj čin širenja poruke na globalnoj razini je meni veoma bitan, ističe Merjem, te na pitanje šta simbolizira njen plakat kaže:

 – Plakat je odgovor na zakon koji je Francuska donijela, a kojim je zabranjeno nošenje nikaba (pokrivanje lica) na javnim mjestima u toj zemlji. Kao neko ko nosi hidžab, zadatku sam prišla s osjećanjima i realizovala ga na način da uz pomoć francuske zastave ilustrujem ženu koja nosi nikab, u pozadini zastava evropske unije pravi na neki način ‘oreol’ čime sam htjela prikazati svetost nošenja religijskog simbola.

Spomenuta zemlja, inače, važi za zemlju u kojoj je tolerancija na visokom nivou, sve dok se ne dotiče islama. Pa je plakat neki moj odgovor na sve to, ili čak i pitanje ‘gdje vam je tolerancija za vjersku simboliku muslimana, zaključuje Merjem priču o svom uspjehu.

Nesumnjivo, pojavio se novi talenat svjetskog nivoa u našoj zemlji. Ovog puta u umjetnosti grafičkog dizajna. Pred Merjemom je puno izazova, fakultet, rad na talentu. A svojim uspjehom donijela je obaveze i izazove i Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Njen talenat mora biti praćen, moraju joj se otvarati vrata za dalji razvoj talenta i pružiti najbolje od onog što može dobiti na i od Akademije.

Rad studentice Merjem Jasavić sa II godine odsjeka za Grafički dizajn uvršten je u zvaničnu kolekciju izložbe Tolerance…

Objavljuje Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo / Academy of Fine ArtsPetak, 7. travnja 2023.