Studentica greškom banke postala milionerka

Banka je “poduzela sve moguće korake da povrati svoja sredstva”.


Foto: Envato
Foto: Envato

Christine Jaxin Lee, koja je u to vrijeme studirala u Australiji, slučajno je postala milionerka kada joj je banka slučajno odobrila neograničeni limit.

Ona se uselila u preskupi penthouse, dok je dio novca sakrivala redovnim prebacivanjem 2.500 eura na tajne bankovne račune.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Optužena za krađu

Iako je uhapšena i optužena za krađu, kada se pojavila na sudu, sve su optužbe odbačene zbog greške banke. Christine je tada pobjegla svojoj porodici u Maleziju i sada joj se zapravo ne može ući u trag.

Bila je studentica hemijskog inženjerstva kada joj je Westpac banka odobrila neograničeno prekoračenje nakon pogreške u obradi, ali to nije odmah primijetila, prenosi Nova.rs.

Kad je shvatila što se dogodilo, uslijedila je godina nezaustavljivog trošenja koja je rezultirala trošenjem od 2,7 miliona eura. Ekstravagantne kupovine 21-godišnjakinje uključivale su dizajnerske torbice, odjeću, nakit, mobitele i skupe kućanske aparate.

Također, Christine je cijelo vrijeme plaćala stanarinu za preskupu kuću u Australiji.

Banka je otkrila grešku u aprilu 2015., gotovo godinu dana nakon što je Lee počela mnogo trošiti – i primila je telefonski poziv od višeg menadžera banke koji je zahtijevao da objasni kamo su nestali milioni.

Christine je tvrdila da je vjerovala da su joj roditelji prebacili novac na račun te stoga nije sumnjala u potez banke, dok je njen tadašnji dečko Vincent King negirao da je znao za milione.

Kad je saznala da je policija pokušava kontaktirati u vezi s novcem, Lee je sredila da joj se odmah izda malezijski pasoš kako bi mogla neopaženo napustiti zemlju.

Iste godine uhapšena je na aerodromu u australskom Sydneyu kada se pokušala ukrcati na let za Maleziju.

Suočila se s optužbama za nepošteno stjecanje finansijske koristi prevarom i svjesno korištenje prihoda stečenog krivičnim djelom.

Vratila se u Maleziju

Advokat ju je branio činjenicom da, iako je prešutjela milione, nije počinila nikakav prekršaj, jer je banka samoinicijativno pogriješila.

Optužbe protiv nje odbačene su 2017. godine, a tužitelji nisu naveli razlog za odustajanje od optužbi.

Njen advokat rekao je za BBC u to vrijeme da se ona “vratila u Maleziju živjeti sa svojom porodicom sretna što se vratila svom normalnom životu”, te da su mnogi predmeti koje je kupila uglavnom zaplijenjeni i vraćeni.

Christine je također proglasila bankrot, a glasnogovornik Westpaca rekao je da je banka “poduzela sve moguće korake da povrati svoja sredstva”.

Malezijki se od tada gubi svaki trag i s njom je nemoguće stupiti u kontakt, prenosi Sun.