Studentica Elvisa doživjela diskriminaciju jer dolazi iz romske populacije

"Ja sam sebi zacrtala da želim u budućnosti da promijenim to mišljenje i da i mi Romi vrijedimo isto kao i svi drugi."


Concept of racism and misunderstanding between people, prejudice and discrimination
Ilustracija: Envato / STUDOMAT

Elvisa Jusić, studentica je završne godine Pravnog fakulteta u Tuzli. Ovo ne bi bilo ništa neobično da se Elvisa kroz svoje školovanje nije naslušala različitih komentara i da nije doživjela diskriminaciju samo zato što dolazi iz romske populacije. Na sreću, ova mlada djevojka se izborila i dokazala da druga boja kože ne određuje sposobnosti.

 – Na početku mi je bilo teško, ali na kraju mi je to postalo svejedno, izborila sam se i prihvatila da većina ima predrasude, ali ja sam sebi zacrtala da želim u budućnosti da promijenim to mišljenje i da i mi Romi vrijedimo isto kao i svi drugi, kazala je Elvisa.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

To žele dokazati i brojna udruženja Roma koja se godinama zalažu za uvođenje romskog jezika u škole u Tuzlanskom kantonu. Ističu da se kroz dugogodišnji rad postigao cilj da se razvije svijest o važnosti obrazovanja romske djece, ali dodaju da bi Romi mogli izgubiti svoj identitet ukoliko ne budu učili svoj jezik, piše Rtvslon.ba.

 – Na području grada Tuzla taj problem smo riješili, preko 98 posto romske djece se obrazuju, pohađaju osnovne, srednje škole i fakultete. Ne želimo obrazovane Rome koji će izgubiti svoj kulturni identitet i na kraju da ti Romi ne budu više Romi, želimo da jezik uđe u sistem, da ga izučavamo i da se dičimo s onim što smo, rekao je Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja „Euro rom“.

 – Sve ove godine, ova stoljeća, mi učimo većinske jezike na prostorima na kojim živimo, sluha nema za romski jezik što znači da taj jezik izumire, a tako izumire i romski narod. Svi oni koji imaju mogućnost da nametnu svoj jezik dominatnom većinom oni to i čine, kazala je Hedina Tahirović Sijerčić, doktorica filoloških nauka.

Neizučavanje romskog jezika kroz obrazovni sistem nije jedini problem. Mnogi Romi žive u izuzetno teškim uslovima, bez adekvatnog smještaja i novčanih primanja. Gradske vlasti u Tuzli, tvrde da različitim projektima nastoje poboljšati i unaprijediti život Roma.