Studenti Univerziteta u Banjoj Luci dio projekta „EuniverCiné”

Banjalučki studenti dobili su sjajnu priliku.


1 1
Foto: 6yka.com

Svjetlana Topić, Viktorija Jokić i Darko Dragić, studenti prvog i drugog ciklusa italijanskog jezika i književnosti, boravili su od 6. do 11. decembra 2022. godine u Nantu, gdje su učestvovali na Festivalu britanskog filma zahvaljujući Erazmus KA2 projektu „EuniverCiné”. Riječ je o dvogodišnjem projektu u koji su, osim Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Nantu, uključeni Univerzitet u Đenovi, Univerzitet „Sapijenca” u Rimu, Univerzitet u Inzbruku i Univerzitet za strance u Peruđi. Cilj projekta je promovisanje interkulture i poznavanja stranih jezika kroz kulturne i edukativne aktivnosti koje se tiču kinematografije, te aktivno učešće u organizaciji festivala, kurseva i obuka o tehnikama titlovanja i susreta sa prestižnim rediteljima i glumcima.

U prvoj fazi projekta studenti iz Nanta, Rima, Đenove, Peruđe, Inzbruka i Banje Luke imali su priliku pogledati neka od najnovijih ostvarenja zapaženih autora iz Engleske, Sjeverne Irske, Škotske i Velsa. Festival je otvorio film The Banshees of Inisherin afirmisanog engleskog reditelja Martina Makdona, te simbolično nagovjestio da će ovogodišnje izdanje biti na viskom nivou po pitanju kvaliteta. Za vrijeme trajanja festivala bioskopske sale su bile pune, a gledaoci nisu krili entuzijazam. Posebnu pažnju privukao je takmičarski program.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U konkurenciji za nagradu žirija takmičila su se četiri filma: Aftersun, Blue Jean, Joyride i The Quiet Girl. Pobjedu je odnio film Aftersun rediteljke Šarlot Vels, fokusiran na odnos oca i kćerke za vrijeme njihovog ljetovanja. Takođe, istakao se i dokumentarni film Young Plato, koji govori o direktoru škole čija je namjera da promijeni sudbinu irske zajednice u centru Belfasta opterećenu drogom i siromaštvom. Kraj festivala obilježila je projekcija debitantskog filma Frensis O'Konor Emily, biografske drame koja prati život i stvaralaštvo čuvene književnice Emili Bronte.

2
Foto: 6yka.com

Prva faza projekta obilježena je i radionicama o tehnikama prevođenja i titlovanju filmova. Na trodnevnim prevodilačkim radionicama predavači sa Univerziteta u Nantu pozabavili su se teorijskim aspektima titlovanja filmova, navodeći pritom niz primjera iz filmova i serija kao što su Gospodar prstenova, Hari Poter i Simpsonovi. Bila je to izvrsna prilika za studente Filološkog fakulteta u Banjoj Luci da prošire znanja o prevođenju koja su stekli na matičnom fakultetu, ali i da sa koleginicama i kolegama sa univerziteta iz Italije, Austrije i Francuske podijele svoje iskustvo u domenu audiovizuelnog prevođenja tokom studija.

Poseban izazov za vrijeme boravka na Univerzitetu u Nantu za troje studenata iz Banjaluke predstavljala su predavanja na radionicama na francuskom jeziku. Zahvaljujući koleginicama sa Univerziteta u Đenovi omogućen je usmeni prevod na italijanski jezik, te su Svjetlana, Viktorija i Darko imali priliku i da prokomentarišu kvalitet i razumljivost usmenog prevoda koleginica iz Đenove.

3
Foto: 6yka.com

Osim teorijskog dijela, radionica je podrazumijevala i praktični, usmjeren na edukaciju za rad u programu za titlovanje „Subtitle Edit”. Studenti su imali zadatak da rade na prevođenju odabranih dijelova iz filmova Trainspotting i Entre le Murs. Studenti Univerziteta u Banjoj Luci titlove su prevodili sa engleskog na italijanski, a studenti ostalih univerziteta na njemački i francuski jezik, u zavisnosti od toga koji strani jezik izučavaju na matičnim fakultetima. Za studente Filološkog fakulteta u Banjoj Luci ovo je prvi susret sa programom za titlovanje, čiju upotrebu su brzo i lako savladali, te su izrazili želju da ga nastave koristiti u budućnosti, zajedno sa nekim drugim softverima, kao što je na primjer „Aegisub”. Stečena znanja nesumnjivo će studentima omogućiti vidljivost na tržištu rada u domenu titlovanja filmova.

Tokom petog dana projekta studenti su pratili predavanje o italijanskoj savremenoj kinematografiji profesorice sa Univerziteta „Sapijenca” u Rimu. Za studente iz Banjaluke bila je to još jedna prilika da prošire znanja iz italijanske kinematografije, stečena tokom osnovnih studija na predavanjima kod dr Stefana Adama, vanrednog profesora na Katedri italijanskih studija, koji je ujedno bio i mentor studentima za vrijeme boravka u Nantu.

U sljedećoj fazi projekta planirano je da studenti učestvuju u radu žirija na Festivalu italijanskog filma koji će se održati u Nantu od 7. do 12. marta 2023. godine. Osim članstva u žiriju, studenti će dati svoj doprinos festivalu kroz prevod titlova sa italijanskog na srpski jezik jednog od filmova, prenosi 6yka.com.