Studenti učili o hitnim postupcima prilikom epileptičkog napada

Održana radionica pod nazivom "Hitni postupci kod epi napada i prikaz slučaja“.


studenti epi
Foto: Bljesak.info

Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije ili World Purple Day obilježava se od 2008. godine s ciljem podizanja svijesti o neurološkom poremećaju zvanom epilepsija.

Od ove bolesti boluje oko 50 miliona ljudi u svijetu, a obilježava se nošenjem ljubičaste vrpce u znak solidarnosti s oboljelima.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U sklopu obilježavanja 31. marta, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana je radionica pod nazivom “Hitni postupci kod epi napada i prikaz slučaja“.

Radionicu je vodila doc. dr. sc. Nataša Pejanović Škobić, dr.med. spec. neurologije, tokom koje su studenti više naučili o samoj epilepsiji, vrstama napada, kliničkoj slici i liječenju, ali i najvažnije uspješno savladali načine prve pomoći tokom epileptičkog napada.

Također, jedan od važnijih ciljeva u obilježavanju ovog dana je uklanjanje stigme povezane s epilepsijom. Na radionici su sudjelovali studenti medicine, kao i studenti drugih studija Sveučilišta u Mostaru.

Radionicu je organizirao Odbor za javno zdravlje (SCOPH) Udruženja studenata medicine Bosne i Hercegovine (BoHeMSA) predvođen lokalnom koordinatoricom, Martinom Saraf. Ovo je već treća aktivnost BoHeMSE LC Mostar s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti, što podupire i sve veće zanimanje i sudjelovanje studenata, prenosi Bljesak.info.