Studenti u Velikoj Britaniji mogu studirati o pizzi, parfemima i Harryju Potteru

Ako se pitate kakav ste to smjer upisali i hoćete li se uspjeti zaposliti, ne brinite. Istražili smo britanske studije s čijim bi diplomama još više smanjili vlastitu mogućnost zapošljavanja kod nas.


11.12.2016. 01:00
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U zemljama regiona se danas često može čuti kako je potrebna kompletna reforma školstva, od osnovnih i srednjih škola do fakulteta. Dok se ovdje zabavljamo izbacivanjem informatike i podjelom djece u razrede po nacionalostima, spolovima, i čemu više ne, Britanci su otišli nekoliko koraka dalje. Proučili smo njihove fakultete i pokušali pronaći najzanimljivije studije. Pogledajte šta sve možete studirati u Velikoj Britaniji, a da vam je krajnje nekorisno u našoj zemlji, a možda i šire.

Magisterij iz stand-up komedije

Kentski Univerzitet otvorio je studij za sve koji misle da su strašno smiješni. Samim tim, smatraju da su rođeni zabavljači publike – stand-up komičari. Ako vam je za takvo radno mjesto potrebna diploma, ovaj je studij idealan. Studij će vas naučiti da sami pišete vlastite duhovite sadržaje i izgradite lični imidž za pozornicu. Nakon promocije, diplomu u ruke i pravac u prvi birc s večerima otvorenog mikrofona petkom. Naši sugrađani vole kvalitetan humor, pa možda možete nastupati i na otvorenom. Znate, odlično je i za turiste. Ne zaboravite ispred sebe staviti diplomu, da vam šira rodbina bude ljubomorna, a baka ponosna.

Studij Robina Hooda

Vjerovatno smo svi gledali crtić, film ili čitali knjigu o slavnom Robinu Hoodu. Sažetak? Krao je od bogatih i donirao siromašnima te je zato britanski ponos. Popularan gotovo kao David Beckham. Ali, ako vas zanima čitav kulturološki kontekst iz kojeg stiže omiljeni engleski junak, posjetite Univerzitet u Nottinghamu. Blizu šervudske šume proučavat ćete pripovijetke i pjesme koje su Robina Hooda pretvorile u legendu. Čitav modul predavanja temelji se na istraživanju života u srednjovjekovnoj kraljevskoj šumi. Kasnije ćete pisati eseje o tome šta ste zaključili, i vjerovatno nekome filozofijom upropastiti sjećanje iz djetinjstva.

Parapsihologija

Obožavatelj ste Gospodara prstenova? Vještica iz Salema? Istjerivača duhova? Onda probajte dobiti stipendiju za studij parapsihologije, na Univerzitetu Edinburgh. Fokus je studija na historijskim pretpostavkama postojanja pravih duhova i gulova. Na predavanjima se istražuje poleđina javljanja paranormalnih aktivnosti i vjerovanja u nadnaravno. Ili psihokinezu. Možda vam upravo iz toga bude koji kolokvij. Diploma je odlična za situacije kada vam se u kući počne paliti ili gasiti svjetlo. Moći ćete sa sigurnošću objasniti vašem električaru da je u pozadini svega zločesti duh.

Diploma iz parfumerije

U nedostatku boljeg prijevoda, „Diploma iz parfumerije“ zvuči kao najtačniji opis onoga što možete dobiti na Univerzitetu Plymouth. Tačnije, u Internacionalnom centru za studije mirisa, na spomenutom univerzitetu. Znate li koji je najbolji dio ovog kolegija? Niste obavezni biti na predavanjima. Možete dobiti diplomu jednostavno rješavajući zadatke koje ćete poslati profesorima. Ako volite šetati po DM-u i gledati skupocjene parfeme, svakako si priuštite ovu diplomu. Možda vam pomogne na razgovoru za posao u parfumeriji. Ali, nije tako jednostavno kao što zvuči. Naime, studij je podijeljen u nekoliko jedinica. Prvi dio studija sastoji se od matematike, hemije i fizike. I ne, nismo prepisali program PMF-a. Ova su tri predmeta potrebna za razumijevanje procesa proizvodnje parfema. Zatim imate dio s marketingom i predstavljanjem parfema. Nakon svega, morat ćete napisati i završni rad.

Studij o Harryju Potteru

Nema ništa neobično u vezi s različitim obrazovnim studijima poput psihologije, geografije ili sociologije. Tzv. obrazovni studiji na fakultetu Durham na prvi su pogled slični našem obrazovnom studiju. Dok ne upišete kolegij Harryja Pottera. Ovdje ćete konstruktivno raspravljati o sociološkim i kulturološkim aspektima koji su sadržani u knjigama o čarobnjacima. U sklopu kolegija tražit ćete razloge zbog kojih je toliko popularan. Da ne može biti bolje, uvjerite se gledajući videoceremonije razvrstavanja sa samog faksa. Nažalost, ne postoji praktični dio nastavne. Ovakva je diploma kod nas krajnje korisna. Vjerujemo da s njom možete organizirati popularne Harry Potter kvizove, jer, ko vam je ravan?

Pizza studij

Jer, zašto ne? Ima li išta finije od pizze? Uredu, vjerovatno ima, ali kako kome. Za sve vas kojima je pizza crem de la crem kuhinje, ovaj je studij idealan. Univerzitet Manchester Metropolitan od 2015. godine u saradnji s franšizom Pizza Hut ima smjer za ljubitelje pizze. Program studija je temeljen na „vještinama vođenja i menadžmenta“ kroz prizmu doživljaja pizze. Studenti će učiti sve o namirnicama, ali i finansijskoj analizi ponude i potražnje. Najboljima će se ponuditi i radno mjesto u Pizza Hutu. Idealno je da se po završetku studija vratite, otvorite pizzeriju i stavite natpis Najbolja pizza u gradu. Naravno, ispod natpisa će biti vaša diploma koja to potvrđuje. Dok vam konkurent ne podvali bubu u kuhinju.

Nadamo se da ste se nasmijali na ove popularne studije u Engleskoj, ali šalu na stranu. Svaki od navedenih studija, koji postoje već nekoliko godina, bilježi visoku posjećenost. Studiji su otvoreni za prijave iz čitavog svijeta, a postoji i mogućnost primanja stipendija. Podržavamo engleski način školovanja u smislu raznolikosti. Ne bismo se nimalo žalili kada bi i u našem školstvu postojali ovakvi programi. Ne za diplomu, već barem kao izvannastavne aktivnosti. :)

(Studenstski.hr)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.