Studenti u Sarajevu očajni: Tvrde da im je ukinuto pravo na parcijalno polaganje ispita

"Ovaj eksperimement nad studentima za ovu akademsku godinu je nečuvena diskriminacija", poručuju studenti.


medicinski fakultet unsa
Medicinski fakultet UNSA

Studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu tvrde da im je ukinuto pravo na polaganje ispita parcijalno. U pismu upućenom na adresu redakcije Faktora navode da je odluka, koja se primjenjuje za studijsku 2023/24. godinu, dostavljena studentima na znanje 16. oktobra.

Predstavnici studenata koji su bili prisutni na sjednici Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta glasali su protiv odluke i pojasnili da se njome ukida pravo polaganja ispita parcijano studentima ponovncima i studentima prenosiocima ispita od prve do šeste godine, “a ostaje pravo samo integralno na kraju semestra”.

Molbe usmene i pismene kao ni razgovori sa prodekanom za nastavu, nisu dale rezulatate, navode ogorčeni studenti. Rečeno im je da je odluka zakonita i da će se primjenjivati.

– Ovaj eksperimement nad studentima za ovu akademsku godinu koji je uveo Naučno-nastavno vijeće Medicinskog fakulteta je nečuvena diskriminacija. Do ove akademske godine ispiti su se polagali parcijalnio. Imajući u vidu da studij na Medicinskom fakultetu podrazmijeva veoma obimno i kompleksno gradivo, umjesto da olakšaju dajući i dodatne rokove, fakultet svjesno otežava studentima ukidajući i postojeće.

Studenti su došli do saznanja da je Medicinski fakultet potpisao ugovor sa fakultetima Stomatologije, Zdravstvenih studija, Tjelesnog i zdravstvenog odgoja i drugim o korištenju prostorija Medicinskog fakulteta, sala amfiteatra, kostrunice, labaratorija i ljudskih resursa.

Profesori Medicinskog fakulteta tako bi predavali studentima navdenih fakulteta i ispitivali ih iz određenih predmeta, a kako bi to sve uspjeli stići, uskraćuju pravo studentima Medicine parcijalne ispitne rokove.

 – Prije svega, profesori su zaposlenici Medicinskog fakulteta, gdje im je zasnovan radni odnos i gdje zarađuju svoju plaću, pa se postavlja pitanje da li je ovo trka za zaradom profesora i Medicinskog fakulteta, a na uštrb prava na stjecanje i provjeru znanja najbolje djece i mladosti ovog društva, kažu studenti.

Dodaju da su oni koji obnavljaju godinu i koji su prenijeli ispite spremni i plaćati za izlazak na parcijani ispit,”ali im se ni za to nije ponudila mogućnost”.

– Treba li ovom društvu ljekara, mladih ljudi koji ostaju u svojoj državi, koji će je izgrađivati. Šta njihovi profesori rade da omoguće omladini ostanak i studiranje u BiH, zašto im ukidajnu rokove te parcijalne ispite, odgovor moraju dati profesori i Uprava Medicinskog fakulteta Sarajevo, zaključuje se na kraju pisma koje potpisuju studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu.