Studenti u Sarajevu i Banjoj Luci obilježili #ErasmusDays

U okviru #ErasmusDays kampanje, EU info centar je organizovao dva paralelna događaja za više od dvije stotine studenata u Sarajevu u Banja Luci kako bi promovisali Erasmus+ program i mogućnosti programa za studente iz Bosne i Hercegovine.


– Broj studenata iz Bosne i Hercegovine koji učestvuju u programu se svake godine povećava i mi smo jako ponosni na Erasmus+, za nas je to jedan od najuspješnijih EU programa, rekao je studentima Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Advertisements

– I sam sam bio Erasmus student i iskustvo provedeno u drugoj državi, na drugom univerzitetu i akademskoj sredini je i dan danas sa mnom i utječe na moj način razmišljanja. Sretan sam vidjeti studente koji tek razmišljaju da apliciraju, moja poruka vama je da budete hrabri i otklonite sve sumnje koje možda imate jer će Erasmus iskustvo biti s vama zauvijek, naglasio je Sinno.  

#ErasmusDays kampanja se obilježava 12. i 13. oktobra širom Evrope i okuplja ključne učesnike programa s ciljem promocije uspjeha programa. U saradnji s Alumni asocijacijom zapadnog Balkana i Uredom za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu, EU info centar je organizovao događaje u Banja Luci i Sarajevu, u prostorijama Muzeja savremene umjetnosti i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine kako bi takođe obilježili Evropsku godinu kulturnog naslijeđa i doprinijeli promocije zajedničke kulture i tradicije.

– U više od tri decenije postojanja, Erasmus je omogućio razmjenu preko devet miliona studenata i akademskog osoblja koji su dobili priliku da prošire svoja znanja i upoznaju nove kulture. Ovaj program nudi mogućnost studentima iz cijelog svijeta da budu dio velike Erasmus porodice, kazala je Alexandra Wagner, šefica regionalnog ureda Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini studentima u Banja Luci.

Sabahudin Mujkić, predstavnik Alumni asocijacije zapadnog Balkana naglasio je da učešće u programima kao što je Erasmus+ velika prednost za sve studente.

Učešće u Erasmus programu je velika prednost pri zapošljavanju. Odlično je imati Erasmus+ razmjenu u svom životopisu, naročito pri apliciranju za posao u međunarodnim organizacijama i kompanijama, rekao je Mujkić.

Erasmus+ je jedan od dugoročnih EU programa koji nastavlja biti veoma uspješan, i koji simboliše zajedničke evropske vrijednosti, uključujući razmjenu mladih i međusobno razumijevanje i poštivanje. Dodatno, Erasmus+ omogućava mobilnost studenata i akademskog osoblja kroz projekte za jačanje kapaciteta bh univerziteta i obrazovnih institucija. Povećana mobilnost bh studenata, kao i povećan broj odobrenih projekata svjedoči jačanju svijesti i kapaciteta bh obrazovnog sektora za korištenje sredstava omogućenim kroz Erasmus+ program.

Erasmus+ iskustvo obogaćuje vlastito razumijevanje, omogućuje učenje novih jezika, kultura i tradicija. Tokom događaja, Erasmus+ alumnisti su bili jednoglasni u poruci da su se vratili nazad u BiH noseći sa sobom ne samo suvenire i poklone, već i nove jezike, kulture i tradicije. Njihov moto „Jednom Erasmus, uvijek Erasmus“ zaista predstavlja uspjeh programa i važnost mobilnosti mladih za omogućavanje boljeg razumijevanja i sveukupnog napretka društva.

(STUDOMAT.ba)