Studenti u Doboju: Stop za fakultete bez akreditacije!

Održana ulična akcija sa ciljem informisanja studenata i budućih studenata o statusu akreditacije univerziteta i fakulteta.


stop
Foto: Ilustracija

Neformalna grupa studenata „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome“ je u Doboju održala uličnu akciju sa ciljem informisanja studenata, budućih studenata i zainteresovanih za visoko obrazovanje o statusu akreditacija visokoškoškolskih obrazovnih ustanova u RS-u.

Svi zainteresovani su ovim putem dobili tačne informacije o tome koja visokoškolska ustanova ima akreditaciju na državnom i entitetskom nivou, te da li su te ustanove u postupku akreditacije ili reakreditacije.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Uz podatke koji se nalaze u letku, kreiranom zaključno sa 15. aprilom 2023. godine, studentski aktivisti su se potrudili da, svim zainteresovanim građanima koji su uzeli letak, pruže više informacija o tome šta navedeni statusi znače.

Studentski aktivisti preko dvije godine ukazuju na probleme u sistemu akreditovanja obrazovnih ustanova i ističu da najveće posljedice neuređenosti sistema snose studenti. Kako navode, najveća promjena, od prethodne, takođe uspješne kampanje informisanja građana početkom ove godine, desila se u promjeni statusa Visoke škole za ekonomiju i informatiku Prijedor, gdje je Rješenjem od 17.03.2023. godine, Agencija za visoko obrazovanje RS-a odbila akreditaciju ove ustanove i studijskog programa Javna uprava.

Aktivisti postavljaju pitanje: Šta mogu da očekuju studenti koji su ulagali vrijeme i trud u svoje obrazovanje, koji su učili i polagali ispite, a sada njihove diplome neće biti priznate?

Ova uspješna akcija informisanja građana Doboja, jedna je u nizu koju studenti najavljuju.

Kako kažu, cilj im je da svi građani kojih se tiče visoko obrazovanje, imaju informacije i vladaju materijom koja će odrediti njihovu akademsku budućnost.

Osvrnuvši se na posljedice afere „Klaster“, koja je potresla akademsku zajednicu RS-a, ranije ovog mjeseca uputili su otvoreno pismo Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS. Upitali su ministra za status studenata Visoke škole za primjenjene i pravne nauke „Prometej“, budući da je ovoj visokoj školi 18.04.2023. godine istekao i produženi, krajnji rok do kada se smatra akreditovanom, nakon što u toku važenja petogodišnje akreditacije do 18.04.2021. godine nije obezbijeđena njena reakreditacija, piše Rtvbn.com.

Kako se „Prometej“ dovodi u vezu sa aferom „Klaster“, studenti su opravdano zabrinuti za svoju budućnost, a neformalna grupa studenata „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome“ najavljuje da neće prestati sa aktivizmom, sve do krajnjeg regulisanja stanja u visokom obrazovanju RS.

 – Posljednjih mjeseci smo zabrinutiji nego inače, kada je u pitanju visoko obrazovanje, ne samo u RS, već i na nivou BiH. Suočeni smo prvo sa onim, na što smo prvi i ukazali, a to je nepriznavanje diploma stečenih u BiH u susjednoj Hrvatskoj, kao i u Sloveniji. Zatim je u januaru „izbila“ afera sa kupovinom diploma, a čak pet visokoškolskih ustanova indirektno ili direktno pominju se u tom kontekstu.

Prošla su tri i po mjeseca, a jos nema naznaka da su razotkrivene razmjere te afere i to je ono sto nas najviše brine. Smatramo da nadležni za visoko obrazovanje na entitetskom, a ni na nivou BiH, ne bi trebali čekati istražne organe i njihove rezultate, već da samo preduzmu potrebno, zato što smo više nego sigurni da su znali da postoje brojne anomalije u visokom obrazovanju i nezakonitosti, saopštili su iz NGG “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome”.