Studenti sarajevske ASU Otvorenoj sceni Obala vraćaju nekadašnji sjaj

Da prilike treba stvarati, a ne čekati, shvatili su studenti Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu te su, u želji da stvore bolju saradnju među studentima scenskih umjetnosti u regiji i promovišu pozorišnu umjetnost, organizovali pozorišni studentski festival Postfest.


studneti

Svi pozorišni centri bivše Jugoslavije već dugi niz godina imaju ovakve festivale. Nama je ovaj festival potreban zbog dodatne prakse koju studenti svih odsjeka imaju kroz angažman na festivalu. Ono što je vjerovatno i najvažnije jeste iskustvo gledanja drugih studentskih predstava. Na ovaj način dolazimo do razmjene informacija o obrazovnim sistemima u različitim akademijama te upoznavanjem i drugih studenata stvaramo poligon za buduće saradnje u vidu gostovanja ili zajedničkih projekata, rekao je Zlatko Sofović, direktor Postfesta, piše klix.ba.

Na ovu ideju je troje studenata iz tadašnjeg upravnog odbora Asocijacije studenata Akademije scenskih umjetnosti došlo krajem 2017. godine, no trebalo je vremena, truda i istrajnosti da prvo izdanje Postfesta u konačnici bude organizovano.

Mnogo smo radili i radimo, jer organizacioni tim čine isključivo studenti uz, naravno, pomoć zaposlenih s Akademije scenskih umjetnosti. Dugo je trajala faza finansiranja, nakon čega je uslijedila faza realizacije festivala koja još traje i koja zahtijeva puno vremena i energije, rekao je Sofović.

Zahvaljujući njihovoj odvažnosti i želji da naprave studentski pozorišni festival, Sarajevo će od 28. do 30. novembra na Otvorenoj sceni Obala ugostiti tri studentske predstave – “Noć Helvera” studenata Akademije umetnosti Novi Sad, “Gospoda Glembajevi” Akademije dramskih umjetnosti iz Banje Luke i “Sjećanje vode” Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Studentima je bitan kontakt iz drugih gradova, jer na taj način mogu upoznati svoje buduće saradnike. Kroz festival će doći do spajanja različitih generacija iz različitih sfera, što će rezultirati nekim radom na profesionalnom polju. Osim toga, na naučnom nivou možemo raditi na razmjeni nastavničkih iskustava i prezentovanja programa te tako poboljšati naš obrazovni sistem, pojasnio je.

Poražavajuće je da ne znamo ko su studenti iz Banje Luke ili Tuzle te da njih srećemo po drugim festivalima u drugim državama. Jedan od ciljeva Postfesta je da se to mijenja, naglasio je.

Zahvaljujući njihovom angažmanu, studenti i srednjoškolci imaju priliku besplatno pogledati predstave iz Novog Sada, Banje Luke i Sarajeva.

Na taj način želimo raditi s publikom koja je nama bliska, a što može u konačnici rezultirati povećanjem broja publike u sarajevskim pozorištima, rekao je Sofović.

Od 1984. godine, kada je počela raditi, do danas, Otvorena scena Obala bila je kultno regionalno okupljalište teatarskih entuzijasta i polazišna tačka mnogim doajenima današnjeg glumišta na prostorima bivše Jugoslavije. Olakšala je rad mnogim studentima pružajući im iskustvo, a naši sagovornici ističu da se vraća sjaj koji je imala osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ovaj poduhvat Asocijacije studenata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu podržali su Otvorena scena Obala, Akademija scenskih umjetnosti, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, fondacija SHL i PRO Budućnost koje sprovodi USAID, CRS.

(STUDOMAT.ba)