Studenti razvili tehnologiju koja pomaže ljudima u razgovorima

RizzGPT sluša vaš razgovor i govori vam šta tačno trebate reći sljedeće.


Foto: STUDOMAT / Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Umjetna inteligencija polako ulazi u sve pore društva, a sada je razvijena tehnologija koja pomaže ljudima u razgovorima. Naime, studenti Univerziteta Stanford pomoću umjetne inteligencije razvili su tehnologiju koja govori ljudima šta da kažu tokom neugodnog dejta ili razgovora za posao.

Nova tehnologija

Četiri studenta po imenu Brajan, Varun, Aliks i Adriano stvorili su alat pod nazivom RizzGPT koji je osmišljen kako bi pomogao ljudima u neugodnim razgovorima korištenjem AI-ja i proširene stvarnosti (AR).

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

AI dejtovi

Brajan je na Twitteru podijelio video kako se RizzGPT koristi u praksi i objasnio:

 – Recite zbogom neugodnim dejtovima i razgovorima za posao. RizzGPT sluša vaš razgovor i govori vam šta tačno trebate reći sljedeće.

Kako funkcionira RizzGPT?

RizzGPT radi pomoću jezičnog modela GPT-4 i Whispera, OpenAI alata za prepoznavanje glasa, koji pomaže u generiranju odgovora na pitanja postavljena tokom razgovora. Nošenjem AR naočala, osoba može pročitati generirani odgovor kao da ga je sama smislila.

Podijeljene reakcije

Nakon što je predstavljen novi alat za razgovore, reakcije tviteraša su podijeljene. Dok neki hvale njihov projekt i jedva ga čekaju isprobati, drugi smatraju kako je riječ o “jezivoj tehnologiji”.

Škotski satiričar Armando Ianući (Iannucci) napisao je da je sličnu značajku stavio u svoju naučno-fantastičnu TV seriju Avenija 5 kao “zastrašujuću šalu” koja se sada obistinila, prenosi Avaz.ba.

 – Ovo je super stvar, napisao je jedan tviteraš, no drugi se ne slaže s njim:

 – Idemo od nule do potpunog Black Mirrora.