Studenti posjetili SIPA-u: Predstavljeni najteži policijski zadaci

Studenti sa UNSA su imali priliku vidjeti čime se bavi državna institucija koja obavlja najzahtjevnije policijske zadatke.


Studenti cetvrte godine Fakulteta za kriminalistiku kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu
Foto: UNSA

Studenti četvrte godine Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, u okviru predmeta „Stručna praksa 8“, 18. aprila, u pratnji višeg asistenta Kenana Hodžića, MA, posjetili su SIPA-u i Jedinicu za specijalnu podršku.

U okviru posjete, studentima je prezentiran historijat, nadležnosti i uloga Državne agencije za istrage i zaštitu sa posebnim osvrtom na postupanje i namjenu Jedinice za specijalnu podršku.

SIPA je bosanskohercegovačka državna policijska agencija. SIPA je pod izravnom upravom Ministarstva sigurnosti BiH, te je prva policijska agencija na državnom nivou nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Jedinica za specijalnu podršku SIPA-e savremena je, visokoprofesionalna i izuzetno obučena jedinica, specijalizirana za izvršavanje visokorizičnih zadataka.

Od ogromnog je značaja rad ove jedinice u najzahtjevnijim poslovima i zadacima koje uspješno obavljaju i ovo je izvanredna prilika da se kroz ovu vrstu partnerskog odnosa studenti bliže upoznaju sa organizacijskim ustrojstvom, vrstama i specifičnostima obuka, opremom i naoružanjem, ali i taktikom specijalnih dejstava.