Studenti, ovo su najtraženija zanimanja u BiH u 2023. godini

U Bosni i Hercegovini postoji velika potražnja za brojnim zanimanjima.


Construction foreman on the job site
Foto: Envato

Već godinama potražnja za radnicima iz sektora deficitarnih zanimanja je sve manje uspješna. Razlog tome jeste što stručni radnici napuštaju BiH te odlaze uglavnom u zemlje Evropske unije u potrazi za boljim uslovima, životom i primanjima.

Iz Federalnog zavoda za zapošljavanje je objašnjeno koja će to biti deficitarna zanimanja u 2023. godini, te šta je u njihovoj moći da poslodavcima omoguće pronalazak stručnih kadrova.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prema istraživanju tržišta rada u FBiH koje je Federalni zavod za zapošljavanje proveo krajem 2022. godine, deficitarna zanimanja u 2023. godine su: prodavač – trgovac, konobar, šivač, bravar, zavarivač – varilac, telefonist – call centar operater, kuhar, vozač kamiona, zidar, CNC operater, stolar, tesar, krojač, armirač, elektrotehničar i mašinski tehničar.

Iskazana je i značajna potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.

Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca će biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inženjeri elektrotehnike, sistem inžinjeri, programeri, IT developeri i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inžinjerima.

Poznato je i koja su to zanimanja koja najčešće završavaju na evidencijama biroa za zapošljavanje.

– Kada je riječ o suficitarnim zanimanjima, to su: maturant gimnazije, ekonomski tehničar, mašinski tehničar, medicinska sestra, vozač motornih vozila, automehaničar (SSS), te zanimanja sa visokom ili višom školom: diplomirani pravnik, diplomirani ekonomista, socijalni radnik, politolog itd, kažu podaci Zavoda.

Posmatrajući ovu tematiku empirijski, možemo shvatiti da je većina radnika koji su napustili BiH otišli upravo s diplomom nekih od ovih zanimanja. Također, problem doprinosi i činjenica da su u zemljama Evropske unije upravo deficitarna zanimanja uglavnom ona koja su deficitarna i u Bosni i Hercegovini.

Za primjer možemo uzeti Njemačku, koja je na zvaničnoj stranici svog Ministarstva privrede i rada objavila spisak deficitarnih zanimanja za 2023. godinu. Na listi se nalazi preko 100 deficitarnih zanimanja, među kojima su inženjeri i tehničari mašinstva, inženjeri i tehničari građevine, inženjeri i tehničari elektronike, robotike, vodoinstalateri, medicinski radnici svih vrsta, ali i brojna druga zanimanja.

Upravo zbog ovakvih podataka i ne iznenađuje što u Bosni i Hercegovini već više od deceniju traje potražnja za radnicima pojedinih struka, ali sve dok postoje drastično bolji uslovi negdje vani, podrazumijeva se da će radnici odlaziti u potrazi za tim boljim, prenosi klix.ba.