Studenti osvojili više od 10 miliona KM na lutriji: Na ovaj način su “prevarili sistem”

Grupa bivših studenata Princenton Univerziteta postala je bogata, osvojivši milione dolara na lutriji nakon što su otkrili način kako "prevariti sistem".


Studenti osvojili više od 10 miliona KM na lutriji
Studenti osvojili više od 10 miliona KM na lutriji

Kolektivno, oni su osvojili nevjerovatnih 66 dobitnih tiketa raspoređenih u četiri države, prikupivši ukupno preko šest miliona dolara (10,8 miliona KM).

Ipak, njihov uspjeh izgleda da prevazilazi običnu sreću.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Raspravlja se da je grupa, koju čine Manuel Montori IV, Matthew Gibbons, Hannah Davinroy i Zoë Buonaiuto, možda koristila taktički pristup kako bi “prevarili sistem”.

Kvartet je taktički nabavio hiljade tiketa iz različitih prodavnica širom Indiane, Missourija, Washingtona i Kolumbije, a među njihovma bio je jedan jedini dobitni Hoosier Lottery tiket koji je Montori osvojio u Missouriju još 2020. godine, a koji je donio ogroman dobitak od pet miliona dolara (više od devet miliona KM).

Pored toga, Montori je također osvojio i dobitni tiket u vrijednosti od 100.000 dolara (oko 180 miliona KM).

Iako su se neki bunili zbog njihovog dobitka, nema dokaza koji pokazuju da su bilo šta nezakonito radili.

Ova grupa krenula je u masovnu kupovinu tiketa širom različitih regija, navodno ostavljajući menadžere prodavnica u čudu dok su ispražnjivali zalihe, trošeći hiljade dolara po posjeti.

Filip Stark, profesor statistike na Univerzitetu Kalifornija, izjavio je za emisiju Dobro jutro Ameriko: “Ili su najsretniji ljudi na svijetu ili su pronašli način kako prevariti sistem.”

Naročito je zanimljivo što su sva četiri pojedinca povezana sa Black Swan Capital LLC, kompanijom koju je osnovao Montori, i stručnjaci govore da su možda iskoristili javno dostupne podatke o tiketima kako bi poboljšali svoje šanse za dobitak.

Njihova potraga za dobitnim tiketima uključivala je značajne finansijske investicije, pri čemu izvještaji ukazuju na kupovinu u ukupnom iznosu od desetina hiljada dolara na različitim lokacijama.

Na primjer, u Bloomingtonu, Indiani, menadžeri prodavnica su opisali kako je grupa kupovala stotine tiketa tokom višestrukih posjeta, navodno u svrhu istraživanja.

U Missouriju su se pojavili slični obrasci, sa izvještajima o dva ženska lica koja su potrošila oko 8.000 dolara (oko 14,420 KM) ukupno na tikete u različitim prodavnicama.

Iako su koristili strategijski pristup, stručnjaci upozoravaju da je vjerovatnoća dobitka nesigurna, a obimne kupovine tiketa mogu rezultirati velikim finansijskim gubicima.

I dok dobitnici nisu davali izjave u vezi sa svojim neočekivanim bogatstvom, Buonaiuto je nagovijestila buduće razgovore, izjavivši: “Pozovite me nazad za godinu dana. Rado ću razgovarati s vama za godinu dana… To je uzbudljivo”, javlja LadBible.