Studenti oprez: U produžni kabal nikako ne uključujte ovaj uređaj

Stručnjaci često upozoravaju da posebnu pažnju vodimo o kućanskim aparatima koji mogu dovesti do požara u stanu i izazvati ogromnu štetu.


extension socket on white background top view with copy space flat lay
Foto: Envato

Jedan takav uređaj je grijalica, koja predstavlja drugi po redu uzrok požara.

Nadležni često upućuju apele kako bi se povećala pažnja pri rukovanju sa grijalicama, kao i način na koji ih ostavljamo kada nismo kod kuće. To je uređaj koji ne bi smio da se uključuje na produžni kabal, a često je glavni uzrok požara.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Stručnjaci napominju da kada su grijalice uzrok požara, to je zbog upotrebe produžnog kabla u koji se ona uključuje budući da ne može svaki produžni kabal da podrži različitu električnu snagu aparata koji se u njega uključuju, a uglavnom istovremeno, prenosi crna-hronika.info.

Ukoliko želite da izbjegnete katastrofu i požar, držite se sljedećih pravila koja mogu biti od velike pomoći i djelovati preventivno:

  • Nikada ne ostavljajte grijalicu uključenu bez nadzora
  • Nemojte da spavate dok vam grijalica radi
  • Držite grijalicu oko 1 metar udaljenu od namještaja, deka, odjeće i zavjesa najmanje jedan metar.
  • Umjesto da pribjegavate opasnim načinima zagrijvanja kuće, posvetite malo pažnje sprečavanju izlaska temperature iz vašeg doma. Nabavite trake za prozore i vrata ili neke štitinike koje ćete držati toplotu unutra i spriječit će puhanje ispod vrata. Možete da koristite i foliju za pakovanje sa mjehurićima koju ćete staviti na vaše prozore.