Studenti odgovaraju: Gdje se zapošljavaju nakon Filozofskog fakulteta?

‘Šta ćeš s tim kad završiš faks?’ pitanje je s kojim se susreću svi, a posebno oni koji odaberu upisati neki od studija Filozofskog fakulteta.


studentice filozofski
Foto: Privatna arhiva (ustupljeno za Srednja.hr)

Ekipa portala Srednja.hr razgovarala je sa bivšim studentima Filozofskog fakulteta u Osijeku. Neki od njih zaposlili su se na faksu i u školama, a neki i u širim područjima struke poput marketinga, IT-ja i ljudskih potencijala.

Filozofski fakultet poznat je po mnoštvu studija humanističkog i društvenog smjera, a studijske su kombinacije slobodne. Iako studenti Filozofskog fakulteta nakon završenog studija mogu raditi u školama, naučnim institutima, lektorskim i prevoditeljskim agencijama, u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, u medijima, diplomaciji, turizmu, bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama, IT sektoru i mnoštvu drugih područja, gotovo svaki student Filozofskoga, neovisno o tome što studira, barem se jednom suočio s pitanjem ‘što ćeš s tim kad završiš fakultet?‘.

Kako biučenicima koji tek planiraju upisati ovaj faks pomogli odgovoriti na to pitanje, ekipa portala Srednja.hr razgovarala je sa alumnijima, odnosno bivšim studentima, o tome gdje su se zaposlili i jesu li zadovoljni svojom karijerom. Svi s kojima su razgovarali završili su studij na Filozofskom fakultetu u Osijeku (FFOS) i trenutno se nalaze u radnom odnosu.

Tri sagovornice portala Srednja.hr,  Petra, Stjepanka i Danijela diplomirale su studije jezika i odmah se zaposlile u struci.

Petra Lang Dumančić, koja je diplomirala nastavničke smjerove studija Engleskog i Njemačkog jezika i književnosti na FFOS-u, danas radi kao profesorica u jednoj osnovnoj školi. Istaknula je kako je taj studij za nju bio savršen odabir jer je spojio ljubav prema jezicima s učenjem i poučavanjem, a tokom faksa iskoristila je i mogućnosti Erasmus+ programa te provela jedan semestar u Austriji.

PETRA
Petra Lang Dumančić | Foto: Privatna arhiva

– Zaposlila sam se odmah nakon završenog studija te sam dobila priliku predavati na oba jezika koje sam studirala, što mi je bilo izuzetno drago. Gledajući proteklih šest godina rada, studij na Filozofskom za mene je bio dobar odabir jer je spojio moju ljubav prema jezicima, putovanjima i različitim kulturama s učenjem i poučavanjem, rekla je Petra.

S Petrom se složila i Stjepanka Pranjković koja je diplomirala Hrvatski i Njemački jezik. Danas je vlasnica obrta za prevoditeljstvo i podučavanje jezika te radi kao književna, audiovizualna i usmena prevoditeljica.

Stjepanka foto 1536x1514 1
Stjepanka Pranjković | Foto: Privatna arhiva

– Iznimno sam zadovoljna jer sam ostvarila ono o čemu sam na studiju maštala. Prevoditeljstvo me odvelo i na brojna putovanja pa tako neprestano imam priliku upoznavati nove ljude i širiti svoja znanja, izjavila je Stjepanka.

Danijela Kelemen diplomirala je studije Engleskog i Mađarskog jezika i književnosti prije samo tri mjeseca, a već sada zaposlila se u poduzeću u kojem je obavljala praksu iz mađarskog jezika.

– S obzirom da sam se zaposlila odmah nakon završenog studija, i to na radnome mjestu na kojemu mogu primjenjivati znanje svoje struke, jako sam zadovoljna. Imam priliku prevoditi uz obavljanje administrativnih poslova te svakodnevno koristim jezike koje sam studirala, poručila je Danijela.

Filozofski i IT? Nije nemoguće

Iako Filozofski fakultet i IT sektor djeluju nespojivo, dvije Marija i Sara su diplomirale studije s Filozofskog i zaposlile se u IT tvrtkama. Istaknule su kako unutar STEM-ovskog okruženja redovno primjenjuju znanje koje su stekle na faksu.

Marija Milošević završila je studij Informatologije i Informacijskih tehnologija i danas radi na poziciji junior software engineera. Diplomirala je prošle godine, a posao je pronašla samo sedam dana nakon diplome.

marija
Marija Milošević | Foto: Privatna arhiva

– Zadovoljno mogu reći kako danas radim u struci. Trenutno mi je sve još novo i navikavam se na koncept osmosatnog radnog vremena, no u firmi su svi prema meni dobronamjerni i imaju razumijevanja prema početnicima, kazala je Marija.

Studij Psihologije nešto je ranije završila Sara Delač Marković, no i ona danas radi u jednoj IT kompaniji na poziciji HR business partnera. Rekla nam je kako na poslu svakodnevno koristi znanja iz organizacijske psihologije, koja je stekla na faksu.

sara
Sara Delač Marković | Foto: Privatna arhiva

Blisko surađujem s voditeljima timova i funkcija na međunarodnoj razini te im pružam podršku u upravljanju ljudskim potencijalima. Na ovoj poziciji ne samo da mogu koristiti znanja s faksa, nego i naučiti kako funkcionira biznis, zaključila je Sara.