Studenti o sezonskim poslovima: „Radila sam po 11 sati, bez ijednog slobodnog dana i tako skoro tri mjeseca“

Kakva su vaša iskustva sa sezonskim poslovima?


Ilustracija: STUDOMAT / Envato
Ilustracija: STUDOMAT / Envato

U hrvatskom turizmu nedostatak sezonske radne snage neupitan je, ali zašto je tako? Imaju li radnici prevelika očekivanja ili poslodavci ne nude dovoljno dobre uvjete i odgovarajuće plaće?

Jedna od ekonomski najugroženijih grupa, često je i ona koja obavlja baš ovakve poslove, a to su studenti. S obzirom na slobodno vrijeme koje je studentima dostupno tokom ljeta, mnogi se odluče na sezonski rad kako bi se mogli financirati tokom akademske godine.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Interes za sezonski rad pokazuje velik broj studenata, a ako ste i vi jedan od njih ova iskustva i savjeti zasigurno će vam pomoći u donošenju odluke o zaposlenju.

Bivša studentica novinarstva ističe da je sa svojim sezonskim poslovima bila vrlo zadovoljna.

 – Meni je na sezoni bilo super i svi šefovi su bili odlični. Naravno da je ponekad bilo nesuglasica, ali to je normalno s obzirom na opseg posla i stres. Većinom smo to rješavali odmah i nije bilo većih poteškoća. Mislim da se isplatiti raditi, ali sve ovisi o uvjetima, kazala je.

Studentima koji traže sezonski posao savjetuje da dobro prouče oglase te da prije samog početka rada pogledaju radno mjesto, ako za to imaju mogućnost i sa šefom uživo dogovore sve uvjete i platu.

 – Ako i shvatite da taj posao nije za vas, lako ćete pronaći nešto novo jer se u sezoni stalno traži nove radnike, zaključila je.

Studentica sveučilišta u Zadru tokom sezone suočila se s još jednim problemom. S obzirom na to da je posao obavljala daleko od mjesta stanovanja, svoju porodicu i prijatelje nije vidjela puna tri mjeseca.

 – Bilo bi boljih i gorih dana, ali sve u svemu super ekipa i posao je bio dobro plaćen. Stvar je u tome što želiš i što ti je bitno. Želiš li raditi primarno zbog zarada ili želiš odmoriti uz neki laganiji posao? Ljudima koji idu raditi na sezonu većinom je cilj zaraditi, ali sve manje je takvih jer sezona nije lak posao ni psihički ni fizički, rekla je, piše Mojfaks.

Nisu svi imali većinski pozitivna iskustva na sezoni, studentica sociologije tako tvrdi da je nekoliko godina radila, ali posljednje radno iskustvo opisuje kao najstresnijih nekoliko mjeseci svog život.

 – Radila sam po 11 sati, bez i jednog slobodnog dana i tako skoro tri mjeseca. S obzirom na to da sam radila u jednom obiteljskom restoranu još smo svaki dan slušali njihove privatne svađe. Smještaj koji su mi organizirali bio je odvratan i u njemu se nije moglo živjeti. Kada sam imala nešto više novaca čak sam prespavala dvije noći u motelu kako se ne bi morala odmarati u toj jazbini, naglasila je.

Ako se odlučite prijaviti na sezonski posao, vrlo je vjerovatno da ćete ljeto žrtvovati kako bi zaradili za nadolazeću godinu. Svakako prijevremeno provjerite uvjete, plaću i izgled smještaja.