Studenti o povratku na fakultet: ‘Nema smisla dolaziti uživo na ispite, a predavanja držati online’

Sada, nakon više od godinu dana online života, i dalje smo željni normale, ali jasne su nam i neke prednosti ovog ‘novog normalnog’.


ucenje

Nakon dugo vremena koje smo proveli u online svijetu, čini se da postoji nada za polako vraćanje u stvarni svijet – počevši s ispitima. Iako se većini studenata nastava održavala online, ljetni ispitni rok će se ipak odvijati uživo. Ta nedavna odluka je šokirala sve studente, ali zašto?

Advertisements

Kad je sama pandemija počela, nismo znali što nas tačno čeka – nismo znali koliko će sve ovo trajati, nismo znali kako ćemo se priviknuti na alternative, a nismo ni znali da alternative postoje. Djelovalo je nemoguće prebaciti nastavu online, a pogotovo ispite. Upravo se to dogodilo.

I jako nam je smetalo na početku, do te mjere da smo se teško snalazili i samo smo odbrojavali trenutke do povratka u stvarnost. Pogotovo kada smo se naviknuli na ovakve uslove rada, nenajavljene promjene nisu dobro došle.

Neka se odluče za jedno ili drugo i drže toga

Tako nije bila dobrodošla ni odluka o tome da će se ispiti ponovno pisati uživo. Osim što je studente dočekala nespremnom (mnogi su odselili kući), istina je da je velika razlika između ispita uživo i onoga online. Ako ništa, puno je manji stres kada ste sami doma sa svojim laptopom u pidžami, nego kada se morate pojaviti na faksu u osam ujutro i na nešto ličiti, piše Srednja.hr.

Svaki profesor ima pravo odlučiti kako će održavati ispite, ali mislim da nema smisla dolaziti uživo na ispite, a predavanja držati online. Neka se odluče za jedno ili drugo i drže toga. Problem je što se tada ponašaju kao da nema nikakvih bolesti, studenti dolaze prehlađeni jer ne daj Bože da propuste neki izmišljeni kolokvij koji nema nikakvu ulogu u ocjeni. Prednosti ispita online i nema baš puno jer postave pitanja na koja ni sami ne znaju odgovor kako bi nam otežali jer naravno da znaju da prepisujemo. Neće mi biti problem jer mislim da se znanje i treba ocjenjivati, pogotovo na medicinskim i sličnim fakultetima. Draži su mi ispiti online jer se ne moram opterećivati nepotrebnim i banalnim predmetima koji mi nikada neće zatrebati, a stvaraju veliki pritisak ako se ispit održava uživo, otkrila je Lucija (20) s FFOS-a.

Advertisements

Online ispiti sasvim sigurno nisu bili najbolja opcija, a u nekim je slučajevima bilo kompliciranije položiti ispit online, negoli uživo. Dio problema je naravno bio i to što se nastava nije svugdje niti održavala. Neki su online nastavu shvatili kao priliku za pauzu.

Predavanja i seminari su bili online, laboratorijske vježbe uživo. Super mi je što su nam vježbe stavili uživo jer mislim da je to zapravo najbitniji dio našeg studiranja. Predavanja online su mi ok, većina profesora ionako i uživo samo čita s prezentacije pa mi je svejedno radi li to uživo ili online. Kad je online, bar ne moram sjediti u tramvaju sat vremena. Seminari iz nekih predmeta na kojima se rješavaju računski zadatci bi mi bili draži uživo, ali imali smo ih online (ili nismo uopšte), požalila se Lea (22) koja studira farmaciju na FBF-u.

Problemi hibridnog pristupa

Hibridna nastava je bila najčešći odabir, uz online. Rijetko ko može reći da je u proteklih mjeseci proveo više dana na fakultetu negoli kod kuće pred nekakvim ekranom, ali čini se da će se to uskoro promijeniti. Hibridna nastava je djelovala kao najbolja opcija, ali je li to zaista bilo baš tako?

U ovom semestru nastava mi se odvijala i uživo i online, ali nije bilo baš funkcionalno s obzirom na to da nas ima puno putnika i jednostavno je fizički neizvedivo biti na dva mjesta odjednom, naravno može se pratiti preko mobitela, ali često me izbaci, a dok vozim ne mogu se prijavljivati stalno. Mislim da je mnogima dosadio ovakav način obrazovanja jer je više liječenje frustracija nego posvećenost tome da se dođe do zajedničkog rješenja koje odgovara i studentima i profesorima. Studenti koji prepisuju, prepisat će i uživo i online, nema smisla izmišljati nove načine polaganja ispita i stavljati bezbroj kolokvija koji su samo preduvjeti za ispit. Također se ponekad dogodi da je stranica preopterećena i izbaci nas usred ispita, a to je automatski pad što po mom mišljenju nije korektno, rekla je Lucija (20).

Postoji jako puno nekorektnih stvari kada su u pitanju ispiti online, pa se jedva čekao povratak uživo.