Studenti koji okreću burgere zarađuju više nego medicinske sestre

Rade težak posao, brinu se o bolesnima i na prvoj su crti zdravstvenog sistema.


Foto: Envato
Foto: Envato

U Zagrebu danas nema štrajka Čistoće jer su radnici izborili povišice od 5 posto, dodatke na plaću, povećanje godišnjih nagrada. Izborili su i 1000 kuna za Svetog Nikolu i 500 kuna veće božićnice i regres. I ne planiramo se sada kao mnogi drugi iščuđavati tome kako su puno dobili.

Ali, planiramo se čuditi disbalansu u hrvatskim plaćama. I tome ko uopće u Hrvatskoj može preživjeti. Jer, medicinske sestre zarađuju manje nego radnici Čistoće, ali i manje nego studenti koji okreću hamburgere, piše Danas.hr.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Čisti, pere i kuha i to za 500 učenika i 50 profesora. Profesionalni je kuhar s 30-godina radnog staža. Na kraju mjeseca za svoj trud i rad dobit će ni manje ni više nego – 5400 kuna odnosno 720 eura.

 – Naporno je jako s tim da je moje radno vrijeme završilo odavno, ali moram još barem sat i po odraditi da sve očistim i sredim da bi bilo to u higijenskim uvjetima da mogu raditi, govori nam Dragan Leko, kuhar u Osnovnoj školi u Zagrebu.

Prekovremeni rad mu, kako to obično biva u Hrvatskoj, nije plaćen. U ovom je poslu zbog ljubavi prema djeci i kuhanju, no od plate ne može živjeti pa svaki vikend radi dodatne poslove. Konobari, dostavlja, radi na svadbama..

 – Moram raditi vikende, jednostavno moram. I onda kad dođem u ponedjeljak tu moram biti tu fit jer tu su djeca. Moram tu biti jako spreman fizički i psihički da to sve izguram. I ako nastavim ovim tempom raditi – pitanje je hoću li izdržati, dodaje Leko.

U ništa boljem položaju nije ni preko 40 hiljada medicinskih sestara. Rade težak posao, brinu se o bolesnima i na prvoj su crti zdravstvenog sistema. Sve to za nikakve novce.

 – Ako osigurate dobro radno okruženje i dobru platu, medicinske sestre ostati. Nije u redu da zdravstveni sustav počiva na entuzijazmu zdravstvenih djelatnika. Mi moramo imati strateška rješenja, strateške planove, kazuje Adriano Friganović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva.