Studenti iz Tuzle protestuju zbog profesora: “Naklatio sam vam se na kosti, nećete nikad položiti”

"Kod mene se predmeti ne mogu položiti, a i ko položi ne može dobiti veću ocjenu od 6", samo je jedna od "popularnih izjava profesora, navode studenti,


protesti untz
Foto: Facebook

Jučer u 11 sati studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli sa odsjeka Psihologija održali su proteste.

Na transparentima koje studenti drže na fotografijama su izjave profesora upućene studentima. Razlog održavanja protesta leži u dugogodišnjoj problematici koja se ogleda u neadekvatnom načinu obavljanja pedagoške djelatnosti vanrednog profesora dr.sci. Alije Selimovića, uposlenika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Kako tvrde okupljeni studenti dotični profesor godinama unazad vrši teror nad studentima kroz hostilno, omalovažavajuće, nepredvidivo i ponižavajuće ophođenje te zloupotrebu moći koja mu je dodjeljena sa pozicijom profesora i ispitivača. Također navode kako je prisutan neprimjeren standard ocjenjivanja kao i sam pristup konstrukciji ispitnih formi što na kraju rezultuje niskom prolaznošću na odsjeku Psihologija.

studenti psihologije protest untz 10

Naime, kako navode studenti su tokom godina u više navrata podnosili žalbe i prijave na ponašanje dotičnog. Međutim, nakon niza žalbi, u jednom momentu profesor je bio smijenjen sa katedri nakon čega je primijenjen disciplinski postupak.

Nadležni su odlučili zažmiriti na navedenu problematiku te dotični profesor i danas predaje na ukupno 9 kolegija na odsjeku Psihologija. U septembru ove godine studenti ponovno upućuju žalbu na što uprava fakulteta ponovno odbija reagirati te nastoji “zastrašiti” studente u nadi da se odustane od zahtjeva.

Današnji protesti su održani kao posljedica takvog neadekvatnog odgovora i nerazumijevanja od strane uprave Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Cilj održavanja protesta je stvaranje pritiska na upravu kako bi se na adekvatan način pristupilo problemu što bi podrazumijevalo stajanje u kraj ovakvom ponašanju koje godinama koči akademski razvoj kao i ugrožava mentalno zdravlje studenata, navodi se u saopćenju studenata psihologije Univerziteta u Tuzli. Važno je naglasiti da mnogi studenti nakon niza uspješno riješenih ispita nisu u mogućnosti dobiti zaslužene diplome radi navedenog ponašanja dotičnog profesora.

 – Naša prava su ugrožena te Vas molimo da se u borbi za ista pridružite na način da nam omogučite da ovaj događaj bude medijski zastpljen. To nam je od velike važnosti. Kako biste stekli detaljniji uvid u problematiku, u prilogu se nalazi žalba koji su studenti uputili upravi Filozofskog fakluteta u Tuzli koju je potpisalo 60 od 90 studenata, navodi se u saopćenju studenata psihologije Univerziteta u Tuzli.

page0001

 – Studenti psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli podnijeli su upravi fakulteta i Univerziteta žalbu na profesora koji se, prema našem mišljenju, prema studentima odnosi sa nepoštovanjem. Prolaznost na predmetima koje vodi dotični profesor je izrazito niska te je zbog težine ispita studentima onemogućen prelazak na narednu godinu kao i diplomiranje. Obzirom da smatramo da nismo dobili adekvatan odgovor od fakulteta i Univerziteta na poslanu žalbu danas smo organizirali proteste ispred fakulteta s ciljem da budemo saslušani i da se napokon osiguraju naša prava. Neprihvatljivo je da Univerzitet kontinuirano dopušta ovakvo ponašanje profesora te se oglušava na dugogodišnje žalbe koje studenti podnose. Nadamo se da će naš današnji iskorak u javnost dovesti do adekvatnog odgovora nadležnih službi, poručuju studenti u objavi na Facebooku.

22.9.2023. Studenti psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli podnijeli su upravi fakulteta i…

Objavljuje Emira SocicČetvrtak, 12. listopada 2023.