Studenti iz Sarajeva “uhvatili” ljepote Mostara

Mostar je jako inspirativan jer je i jako lijepo vrijeme.


Foto: Envato
Foto: Envato

Gosti mostarskog Centra za kulturu u protekla dva dana su bili studenti treće godine sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, odsjeka za slikarstvo. Deset studenata, u klasi profesorice Natalie Andrejeve Salihović boravilo je u gradu na Neretvi i tom prilikom u Centru za kulturu priredili i malu likovnu koloniju.

 – Mi inače volimo slikati u prirodi, bili smo na Lukomiru, slikali Kozju ćupriju itd. Slike koje radimo u Mostaru, nastaju u ova dva dana, a za nas je to jedna vrsta vježbe, kazala je studentica Ena Kalaba pa nastavila:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Ovdje u Centru za kulturu smo mogli vidjeti i naslikati različite motive, ja sam slikala drveće, jedna kolegica cvijeće, neko je slikao stećke, neko crkvu.

likovna akademija centarzakulturu
Foto: Bljesak.info

Njezina kolegica Melika Selimović ističe kako cijela klasa zajedno s profesoricom Salihović skoro svake subote organizira slikanje negdje u prirodi.

 – Mostar je jako inspirativan jer je i jako lijepo vrijeme pa je sve skroz pozitivno. Mi smo navikli na planine, a ovdje je puno vode pa nas sve to nekako podsjeća na more. Ja sam osobno izabrala neke slučajne trenutke, vrhove drveća i zvonik crkve. Tražila sam ljepotu u stvarima koje možda drugi ne vide, zaključuje Melika.

Osim u Centru za kulturu mladi studenti sarajevske Likovne akademije će slikati i ispod, nezaobilaznog, Starog mosta.