Studenti iz različitih zemalja udruženi u pomoći žrtvama zemljotresa

Dok se pomoć prikupljena u različitim gradovima BiH na univerzitet dovozi kamionima, klasifikaciju i pakovanje svake pomoći, dobrovoljno rade studenti, akademici i drugi zaposlenici univerziteta različitih nacionalnosti.


studenti pomoc
Foto: Balkan News

Internacionalni univerzitet u Sarajevu, nastavlja biti centar u koordinaciji pomoći koja se prikuplja za žtrve pogođene razornim zemljotresima u Turkiye.

Univerzitet, na kojem se obrazuje blizu 2.000 studenata različitih nacionalnosti iz razlicitih zemalja postao je glavna baza u Sarajevu za prikupljanje pomoći koja se provodi pod koordinacijom Ambasade Republike Turkiye u Sarajevu.

Dok se pomoć prikupljena u različitim gradovima Bosne i Hercegovine na univerzitet dovozi kamionima, klasifikaciju i pakovanje svake pomoći, dobrovoljno rade studenti, akademici i drugi zaposlenici univerziteta različitih nacionalnosti.

Profesorica engleskog jezika Mehtap Özer Isović, koja je zadužena za koordinaciju pomoći na IUS-u, rekla je da je IUS-ova sportstva dvorana proglašena službenim sabirnim prostorom u kojem se prikuplja pomoć nakon potresa i da od tada pomoć ne prestaje stizati, piše Balkannews.ba.

Napominjući da pomoć nije stigla samo iz glavnog grada Sarajeva, već i iz svih gradova, Özer Isović je rekla da su pomoć preuzimali volonteri, zatim je sortirana kao stara i novo i ponovo pakovana u pakete.

Student iz Indije Magizhvarman Pazhanivel dobrovoljno radi na pakiranju i sortiranju pristigle pomoći. Kaže da je tu kako bi pomogao nakon što je čuo od svojih prijatelja da je pomoć potrebna.

Zajedno sa njim radi i Armin Ribić, student iz BiH. Istakao je kako je pomaže već nekoliko dana te dodao da ima mnogo prijatelja u Turkiye te da misli da je to najbolji način da im pomogne.

Jedna od turskih studentica Fatmanur Ekmekči, izjavila je da su ih, nakon što su razdvojili pomoć koja je pristigla za žrtve katastrofe u Turkiye, poslali u tu zemlji.

– Ovo je najbolja stvar koju trenutno možemo učiniti za moju zemlju, kazala je Ekmekči.

Ekmekči je dodala da je bila i volonterka AFAD-a u Turkiye, ali da, uprkos velikoj želji da ode u regiju gdje se dogodio zemljotres to nije uspjela. Naglasila je da je tada učestvovala u volonterskim aktivnostima, onoliko koliko je mogla.

Rukovodilac Studentskog i karijernog centra IUS-a Hilal Yanık, također, je navela da u područjima pogođenim zemljotresima stanuje 71 student i alumnij, te da su ih sve kontaktirali nakon potresa i saznali informacije o zdravstvenom stanju njih i njihove porodice.

Objašnjavajući da su sa studentima, nakon što su rasporedili pomoć koja je pristigla iz različitih gradova Bosne i Hercegovine, Yanik se zahvalila svima koji su na IUS-u pomogli.

– Željela bih se zahvaliti našim volonterima koji su danas pomogli, kako u svoje tako i u ime našeg univerziteta, zaključila je Hilal Yanik, rukovodilac studentskog i karijernog centra IUS-a.