Studenti iz Portugala prezadovoljni studijama u Bijeljini

Ovi studenti već nekoliko mjeseci provode studentske dane u Bijeljini.


Foto: Envato
Foto: Envato

Na Fakultetu Poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu već tri godine traje program ERASMUS – razmjena studenata i profesora sa Politehničkim institutom iz Portugalije.

Nekoliko studenata boravi i u Bijeljini. Trojica mladih Portugalaca Fabio, Klaudio i Havijer već nekoliko mjeseci provode studentske dane u Bijeljini. Brojne pozitivne utiske nose iz RS u svoju rodnu zemlju.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– U Portu je veliki broj studenata, tako da profesori ne mogu da ih znaju i da im zapamte imena. Ovdje je to mnogo drugačije, stvara se blizak odnos sa profesorima. Јednostavno znaju ko smo mi i to je najveća razlika između ovih fakulteta, istakao je Fabio Kouto, Fakultet za računovodstvo i biznis u Portu.

– Јako mi se svidjelo ovdje, dopali su mi se ljudi, a ubijeđen sam da smo se i mi dopali njima. Svi su bili izuzetno ljubazni prema nama. Svi žele da nam pomognu bilo gdje da se nađemo. Čak su nam i vlasnici smještaja bili od izuzetne pomoći, oduševljen je boravkom u RS-u i Havijer Oliveira, Fakultet za računovodstvo i biznis u Portu, piše RTRS.

Sa mišljenjem svojih kolega i sunarodnika saglasan je i Klaudio Lial, koji je istakao da je izabrao fakultet u Bijeljini kako bi iskusio mogućnosti ERASMUS projekta.

Student koji je boravio u drugoj zemlji u svrhu akademskog usavršavanja postaje atraktivniji ne samo domaćim poslodavcima, već se njegove mogućnosti za zapošljavanje na međunarodnom tržištu rada značajno povećavaju.

– Ove godine smo ugostili tri studenta takođe na masteru koji su izabrali naš fakultet. Potpuno isto prate nastavu kao i naši studenti. Riječ je o četiri predmeta koje slušaju na engleskom jeziku. Osim studenata, ostvarili smo i razmjenu profesora. U martu ove godine ugostili smo šest profesora sa fakulteta u Portu, a mi smo tamo boravili u maju. Nekoliko kolega je držalo i nastavu na tamošnjem fakultetu, rekla je Vesna Mitrović, dekan Fakulteta poslovne ekonomije.

Prednosti studenata koji su proveli dio svog obrazovanja u razmjeni su višestruke. Osim sticanja poznanstava i upoznavanja kulture drugih zemalja, studenti uče strani jezik i stiču nova iskustva.

Istraživanja pokazuju da akademski mobilni studenti u pravilu imaju bolje ocjene, s manjom vjerovatnoćom odustaju od studija, te u većem procentu završavaju upisani fakultet od studenata koji ne studiraju na stranim univerzitetima.