Studenti iz BiH učestvuju na Međunarodnom takmičenju u izradi mostova od špageta

Maketa mosta se vrednuje prema fizičkim karakteristika, težini mosta i izdrživosti mosta koncentrisanom silom.


2b844f011a631a34a9bae047c862f708
Foto: Krupljani.ba

Gosti Studentskog parlamenta Državnog univerziteta su studenti građevinarstva i arhitekture iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Subotice, Mitrovice, zatim Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća, Zagreba, Osijeka, Rijeke i Podgorice.

Student prorektor DUNP-a Denis Demirović je u ime organizatora rekao da studenti, pored toga što pokazuju svoja teorijska znanja u praktičnoj primjeni, gradeći mostove od špageta koji imaju istu konstrukciju kao i oni pravi, imaju priliku da razmjene iskustva i prošire prijateljstva.

– Gotovo svaka ekipa gradi most na sebi svojstven način i uvijek se javi nova ideja koja im dalje može u radu poslužiti. Neke ekipe već nekoliko puta dolaze u naš grad. Naš univerzitet i Grad Novi Pazar su postali prepoznatljivi po ovom takmičenju i sve veći broj ekipa želi da učestvuje na ovom takmičenju, kazao je Demirović.

Matea Pelivanović, studentica prve godine Građevinsko-arhitektonskog fakulteta iz Osijeka, kaže da je prvi put u Novom Pazaru, oduševljena gostoprimstvom i organizacijom.

– Ovako takmičenje imamo i na našem fakultetu, ali ovo ovdje je idealna prilika za podružit se, a znanje i nama dobro dođe, kao i neka iskustva. Oduševljeni smo, svakako se vraćamo opet, istakla je Pelivanović, podijelivši svoje utiske o boravku u Novom Pazaru.

Miloš Oganović sa Građevinskog fakulteta u Podgorici kaže da mu je drago što su ponovo gosti Studentskog parlamenta i DUNP-a.

– Ovi sjajni ljudi su ovaj događaj doveli na visoki nivo. Ovo je još jedno lijepo iskustvo jer možemo da upoznamo ljude sa ostalih fakulteta i napravimo nešto slično. Pored lučnih mostova primjećujem da ove godine se grade mostovi po sistemu rešetke, ovo je prilika da proširimo i stručna znanja. Za studente je samo pozitivno, ističe Oganović.

Haris Dragić, apsolvent Politehničkog fakulteta – Odsjek za građevinarstvo Univerziteta u Zenici, prvi put je u Novom Pazaru i na ovom takmičenju. Kaže da je lijepo iskustvo i prilika da se širi prijateljstvo.

– Nije važno ko će pobijediti, važno je da učestvujemo, širimo veze i kontakte, poručio je Haris.

studenti most
Foto: Krupljani.ba

Aleksandra Tasić, sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, također ističe da kao student arhitekture učestvuje radi sticanja novih poznanstva i znanja.

– Svake godine vidimo nešto novo, drugačije i druge načine gradnje bez obzira što je to sa špagetama. ali može i realno da se izvede. Nismo baš takmičarski nastrojeno, ali razvijamo prijateljstva sa ljudima koji nisu iz Srbije, to je stvarno lijepo. Gradimo i mostove prijateljstva, čovjeku gdje je lijepo on se opet vraća, ističe Aleksandra.

Prema pravilima takmičenja, pobjeđuje ekipa koja u određenim dimenzijama sastavi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje, prenosi portal Krupljani.ba.

Maketa mosta se vrednuje prema fizičkim karakteristika, težini mosta i izdrživosti mosta koncentrisanom silom.

Opterećenje, koje je do sada bilo najveće je 110,4 kg. Sve grupe studenata dobijaju jednoličan materijal od špageta iste marke i lijepka.

Mjerenje opterećenja ovogodišnjih mostova bit će sutra, nakon čega će biti održano proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

Ovo takmičenje, čiji su višestruki pobjednici studenti Državnog univerziteta, pokrenuli su studenti Fakulteta za građevinarstvo u Mariboru. Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održava se četvrti put zaredom.