Studenti iz BiH studiraju pod jednakim uvjetima kao slovenski studenti?

U poređenju s drugim državama, studenti u Sloveniji imaju nekoliko pogodnosti.


ljubljana univerzitet
Foto: Wikipedia

Univerzitet u Ljubljani je najveći i najstariji univerzitet u Sloveniji, a rangiran je među najboljih tri posto univerziteta u svijetu. U ovoj studijskoj godini na njemu studira skoro 40 hiljada studentica i studenata. Već nekoliko godina uzastopno najviše međunarodnih studentica i studenata dolazi upravo iz Bosne i Hercegovine.

S obzirom na geografiju, historiju, kulturu i jezik vrlo je raznolika. Tokom studija odvojite vrijeme za otkrivanje prelijepe zelene zemlje u kojoj se Alpe spajaju s Mediteranom i Panonskom nizinom.

Slovenija je sa Bosnom i Hercegovinom sklopila međudržavni sporazum na osnovu kojeg su studentice i studenti iz Bosne i Hercegovine oslobođeni plaćanja školarine za dodiplomski i postdiplomski studij, osim ako prethodno već nisu stekli jednakovrijedan stepen obrazovanja. Školarina je obavezna i za sve izvanredne i doktorske studente, pri čemu postoji mogućnost sufinansiranja doktorskog studija.

Univerzitet u Ljubljani na 23 fakulteta i 3 umjetničke akademije nudi studije u području društvenih nauka, humanistike, prirodoslovlja, medicine, tehnike, umjetnosti i sporta, a svi su osmišljeni u skladu sa smjernicama bolonjskog procesa.

Omogućavanje studija u svim područjima nauke i umjetnosti sve je rjeđe čak i u svjetskom mjerilu. Cilj Univerziteta u Ljubljani je da studentice i studenti stečeno znanje i kompetencije na najbolji mogući način upotrijebe u praksi. Tokom studija studenice i studenti mogu učestvovati u različitim projektima i postati dio raznolike međunarodne zajednice profesora i studenata, prenosi mcp.gov.ba.

U poređenju s drugim državama, studenti u Sloveniji imaju nekoliko pogodnosti: subvencioniranu ishranu i prijevoz, a mogu i obavljati studentske poslove.

Posebno za međunarodne studentice i studente početkom studijske godine organizujemo dan dobrodošlice, na kojem iz prve ruke mogu saznati korisne informacije u vezi sa studijem na Univerzitetu u Ljubljani, kao i o životu u Ljubljani i Sloveniji, a preko tutora i različitih aktivnosti podrške nudimo pomoć i podršku pri uključivanju u studij i život u Sloveniji. Da bismo olakšali dolazak u Sloveniju i početak studija na UL pripremili smo i vodič dobrodošlice, kaže rektor ljubljanskog univerziteta, prof. dr. Gregor Majdič.