Studenti iz Banjaluke i Bihaća zajedno razgovarali o internet nasilju i sigurnosti na internetu

Studenti su razgovarali o opasnostima koje korištenje interneta predstavlja za mlade ljude.


dangerous hooded hacker and her partner
Foto: STUDOMAT / Envato

Više od 90 studenata iz Banja Luke i Bihaća prisustvovalo je studentskim razgovorima o cyber sigurnosti i inovacijama mladih na Mašinskom fakultetu u Banjaluci, kao dio projekta Generation Change Evropske unije.

Bilo mi je zadovoljstvo razgovarati s ovom dinamičnom i angažovanom grupom mladih ljudi o cyber sigurnosti. Značaj cyber sigurnosti u današnjem svijetu, gdje digitalni prostor oblikuje gotovo svaki aspekt naših života, ne može biti dovoljno naglašen. Od suštinske je važnosti da bosanskohercegovačke vlasti sveobuhvatnije pristupe ovom pitanju – trenutno, Bosna i Hercegovina nema ni sveobuhvatni zakonodavni ni strateški okvir za cyber sigurnost. Također nedostaje institucionalni okvir za cyber sigurnost. Ovo stvara ranjivost za građane, institucije i poslovanje, izjavio je Adebayo Babajide, zamjenik šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

U današnjoj diskusiji sa studentima učestvovali su i Damijan Sedar, Ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, Azra Elezović sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Branko Petrović, stručnjak za cyber sigurnost i Damir Softić, specijalista za cyber sigurnosno upravljanje.

Tokom diskusije, studenti su razgovarali o opasnostima koje korištenje interneta predstavlja za mlade ljude, mogu li mladi biti inovatori u prevenciji, i da li njihove kreativne ideje mogu učiniti da postanu akteri podrške kada je riječ o sigurnosti na internetu. Nakon događaja, studenti su se uputili u obilazak grada kako bi istražili kulturne i historijske znamenitosti Banja Luke, piše Reprezent.ba.

Smatram da je izuzetno važno širiti znanja i svijest o ‘internet nasilju’, posebno jer živimo u vremenu kad nam je svima sve dostupno. Bila mi je čast i zadovoljstvo prisustvovati današnjem događaju i usvojiti nove informacije i znanja od panelista. Kako kaže jedna narodna izreka ‘na mladima svijet ostaje’, pa u skladu s tim riječima, nadam se da će mladi u BiH prepoznati svoj potencijal i imati hrabrosti za korake koji nas vode na put Evropske unije, rekla je Anastasija Šijan, studentica Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Današnji događaj jedan je od načina podizanja svijesti o ovoj temi i prilika za usvajanje novih znanja. Od panelista smo mogli dosta toga korisnog naučiti, a u sklopu razgovora spomenuli smo i da BiH ima određene legislative i da je potrebno raditi na njihovoj primjeni, ali i pokušati primijeniti primjere dobre prakse drugih zemalja. Svi mi smo svakodnevno izloženi različitim rizicima u online svijetu, a ja mislim da mladi mogu unijeti određene promjene i na ovom polju. Putovanje u Brisel koje učesnici ovih događaja imaju priliku osvojiti mi se čini jako interesantno pa ćemo se moja ekipa i ja potruditi da smislimo nešto kvalitetno i kreativno, naveo je Bekir Gromilić, student Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Bihaću.

Događaj u Banjaluci bio je četvrti događaj Generation Change studentskih razgovora u 2024. godini. Više od 550 studenata sa osam javnih univerziteta u BiH učestvovalo je na događajima koji su se održali tokom posljednja dva mjeseca u Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Banjaluci. Studenti su aktivno učestvovali u razgovoru o raznim temama važnim za mlade u BiH i putu ka članstvu u EU.

Studentski razgovori za 2024. godinu su završeni, a u periodu koji slijedi, odabrani studenti iz cijele BiH će biti pozvani da se pridruže događaju Youth Leadership Conference u maju, koji će označiti početak druge faze projekta Generation Change.