Studenti istraživali štetnike koji masovno uništavaju palme u Neumu

Studenti su, uz stručni nadzor profesora, pronašli štetnika koji uzrokuje pojavu suhih listova palmi u Neumu.


palma studenti neum
Foto: Bljesak.info

U okviru vježbi iz predmeta Urbana entomologija studenti II godine diplomskog studija Fitomedicine su, u pratnji dekana Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta prof. dr. sc. Ivana Ostojića te doc. dr. sc. Mladena Zovke i prof. dr. sc. Aleksandra Mešića, posjetili Neum u četvrtak, 19. januara.

U fokusu posjeta bio je pregled osušenih novozasađenih palmi, simbola svakog primorskog mjesta pa tako i Neuma. Tokom pregleda studenti su, uz stručni nadzor profesora, pronašli štetnika koji uzrokuje pojavu suhih listova i izgled biljke kao da je pod stresom suše.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nakon identifikacije prikupljenih odraslih oblika i ličinki utvrđeno je kako se radi o poznatom štetniku palme “crvenoj palminoj pipi” (lat. Rhynchophorus ferrugineus) iz porodice Dryophthoridae. Crvena palmina pipa trenutno je najsnažniji štetnik ukrasnih palmi, a kao jedna od najosjetljivijih pokazala se vrsta Kanarska datulja (lat. Phoenix canariensis), vrlo česta i izuzetno dekorativna palma na našim rivama. Štetnik obično napada palme mlađe od dvadeset godina. Odrasla jedinka uzrokuje štetu hranjenjem listovima palme.

Nakon oplodnje odrasla ženka može položiti između 300 i 500 jaja na novi rast u kruni palme, podnožju mladog lišća ili na otvorenim ranama na biljci. Kada ličinka izađe iz jaja, ubušuje se u peteljku lista i započinje se hraniti u unutrašnjosti palme, što uzrokuje najveću štetu, probijajući se kroz unutarnje tkivo stabla oko mjesec dana. Prilikom kukuljenja, ličinka napušta stablo i formira čahuru izgrađenu od suhih palminih vlakana u lišću pri dnu stabla. Ukupni životni ciklus traje oko 7-10 sedmica, prenosi Bljesak.info.

Nakon detaljnog pregleda palmi studenti su prikupili veći broj štetnika kako bi mogli na vježbama u laboratoriju odradili determinaciju spola. Po povratku u Mostar studenti su bili puni dojmova zbog uspješno obavljenih vježbi, ali i inovativnog pristupa u njihovom izvođenju.

Ivan Mucić, student studija Fitomedicine i predsjednik Studentskoga zbora APTF-a, tako ističe:

 – Predmet Urbana entomologija nama studentima Fitomedicine pruža nove spoznaje o entomofauni gradske sredine, o njihovoj biologiji i ekologiji, ali i štetnosti, te načinima kontroliranja njihove populacije, primjenom suvremenih metoda suzbijanja poput endoterapijske metode.