Studenti državnog i privatnog fakulteta o razlikama: Do diplome se dolazi radom i trudom

Studiranje na državnim fakultetima se uvijek smatralo težim u odnosu na privatne fakultete te da ta diploma vrijedi više.


studenti
Studenti Pašić i Smajić / Foto: Avaz

Svjedoci smo da se u posljednjih nekoliko godina na tržištu pojavljuje veliki broj privatnih fakulteta sa svjetskim akreditacijama.

Upravo ti fakulteti koji spadaju u kategoriju internacionalnih privlače pažnju mladih ljudi koji tek počinju razmišljati o svojoj budućoj karijeri.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Sve zastarjelo

Novinari „Dnevnog avaza“ razgovarali su sa studentima i državnog i privatnog fakulteta, kako bi saznali ima li razlika u studiranju. Enes Pašić, student Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, ističe da ono što državne fakultete izdvaja od drugih jeste da su kriteriji i modaliteti polaganja ispita mnogo rigorozniji.

– Svaki fakultet je izazovan na svoj način i potrebno je mnogo više od učenja da biste ga završili. Na državnim fakultetima su vam potrebne vještine snalaženja u različitim situacijama, raspoređivanja vremena, načina komuniciranja i slično, dok je situacija na privatnim fakultetima mnogo opuštenija zbog uređenijeg sistema, ističe Pašić.

Osvrnuo se i na to da je sve zastarjelo, a kadar koji izlazi s državnih fakulteta je prisiljen da na druge načine pronalazi znanje kako bi se prilagodio tržištu rada, mišljenja je Pašić.

– Itekako sam tužan zbog činjenice da mnoge moje kolege, nakon završetka fakulteta, uopće nisu funkcionalno osposobljene za bavljenje politikom i realnim političkim pitanjima, navodi Pašić.

Izazovi različiti

Bez obzira na sve nedostatke studiranja na državnom fakultetu, Pašić ističe da nije ni razmišljao o privatnom fakultetu, bez obzira na to koji je u pitanju.

Kada je riječ o privatnom fakultetu, Faris Smajić, student Internacionalnog Burch Univerziteta, ističe da razlog upisa na privatni fakultet jeste to što uglavnom nude bolje programe i smjerove. Dodaje i to da ne misli da je lako steći diplomu na bilo kojem fakultetu, jer svaki ima svoje benefite i nedostatke. Osvrnuo se i na praksu, jer, kako kaže, toga na privatnim fakultetima ima više.

Zalaganja studenata

– Uvijek postoji nešto što se može poboljšati i unaprijediti i mislim da to zavisi od studenta kao pojedinca i njegovog truda tokom studiranja, rekao je Faris Smajić.