Studenti aktivisti tvrde: Nadležni su znali za kupovinu diploma, ali ništa nisu poduzimali

"Bitno im je bilo obezbijediti diplomu, a sljedeći im je korak uključenje u vladajuće stranke, krasti za njih na izborima, špartati sa vođama po skupovima..."


Foto: Envato
Foto: Envato

Reagujući na informacije o hapšenjima po bh. visokoškolskim ustanovama, iz NGG su ukazali da su u svom dvogodišnjem djelovanju prema inspekcijskim organima podnijeli veći broj zahtjeva za vanredni inpekcijski nadzor, po prijavama koje su dobijali od strane nezadovoljnih studenata, ali i profesora sa univerziteta i visokih škola, pa čak i od dva rektora.

U tim prijavama konkretno su navođene nepravilnosti u radu ustanova za visoko obrazovanje, problemi sa nastavnim kadrom i uslovima studiranja, a nerijetko je bila apostrofirana i tema prodaje diploma.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Odgovorno tvrdimo da su nadležni za oblast visokog obrazovanja u RS, kantonima i posebno Brčkom distriktu, znali da se na pojedinim, privatnim visokoškolskih ustanovama prodaju diplome, ali apsolutno ništa nisu učinile da sami otkriju, odnosno identifikuju one u kojima se te nezakonite radnje odvijaju. Jasno im je bilo da je osnivačima i vlasnicima tih ustanova najbitnija bila zarada od tih nečasnih radnji, a potpuno nevažno što će ti koji dobiju njihove diplome tobože ekonomisati, liječiti ljude, učiti djecu i omladinu, savjetovati i obavljati druge važne poslove za ovu zemlju. Bitno im je obezbijediti diplomu, a slijedeći im korak bio uključenje u vladajuće stranke, krasti za njih na izborima, špartati sa vođama po skupovima, proglašavati ih “bogovima” ili “očevima nacije”, agitovati za njih, slijepi za enormno bogaćenje tih kojima se klanjaju i za čiji interes rade”, reakcija je iz neformalne grupe studenata i drugih zainteresovanih za uređeno visoko obrazovanje okupljenih u inicijativi “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome” na jučerašnju akciju Agencije za istrage i zaštiti (SIPA) kod naziva “Klaster”, piše Antikorupcija.info.

Prema dostupnim informacijama o ovom slučaju, istragu je tri godine vodilo Tužilaštva BiH i u nju je bilo uključeno više policijskih agencija, a rezultirala je sa više privedenih odgovornih osoba, među kojima su i dekani i rektori sa privatnih visokoškolskih ustanova u BiH. Osim u našoj zemlji, organizovana grupa djelovala je i na području Srbije, Hrvatske i Crne Gore, svojim djelovanjem omogućavajući nezakonito sticanje diploma, a organizatorima i onima koji su im pomagali pribavljajući protivpravnu imovinsku korist.

Prema pisanju Inforadara akcijom Tužilaštva BiH do sada su obuhvaćeni Dušan (Miladina) Perić, Vojislav (Đure) Škrbić, Zoran (Petra) Kalinić, Vaso (Radivoja) Pajić, Vladimir (Svetislava) Stojanović, Denis (Fikreta) Pračić, Mirko (Slavka) Tufegdžija, Dragan (Velimira) Ilić, Ljubiša (Miodraga) Todorović, Selma (Huseina) Otuzbir-Mecan i Goran (Dušana) Lalović. A među osumnjičenim su još desetine osoba od čije će saradnje zavisiti njihov status u ovom predmetu. Navode da se istraga takođe vodi protiv Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banjaluka, Evropskog univerziteta u Brčkom, Univerziteta u Travniku, Internacionalnog univerziteta Travnik, te Visoke škole za primijenjene i pravne nauke Prometej iz Banjaluke. Prema naknadnim informacijama istragom su obuhvaćeni i Panevropski univerzitet Apeiron i Univerzitet za poslovne studije i menadžment – PIM.

Reagujući na ove informacije, iz NGG su ukazali da su u svom dvogodišnjem djelovanju prema inspekcijskim organima podnijeli veći broj zahtjeva za vanredni inpekcijski nadzor, po prijavama koje su dobijali od strane nezadovoljnih studenata, ali i profesora sa univerziteta i visokih škola, pa čak i od dva rektora. U tim prijavama konkretno su navođene nepravilnosti u radu ustanova za visoko obrazovanje, problemi sa nastavnim kadrom i uslovima studiranja, a nerijetko je bila apostrofirana i tema prodaje diploma.

Pisali su predstavke i drugim nadležnima, osim inspekcijama – nadležnim agencijama, minstarstvima i odjelima za obrazovanje, Centru za informisanje i priznavanje diploma (CIP) Mostar, visokoškolskim ustanovama, kao i Ministarstvu civilnih poslova BiH, nadležnom za tumačenje propisa u oblasti visokog obrazovanja.

Rezultati rada ove neformalne grupe građana nisu zanemarljivi – tri visokoškolske ustanove su prestale sa radom u RS, u Brčko distriktu je ažuriran i na pravi način ustrojen Registar visokoškolskih ustanova, a deset visokoškolskih ustanova u RS i Brčko distriktu dobili su prvu akreditaciju, a većina ih, prethodno, nije ni bila u zvaničnim registrima.

 – S druge strane nadležni su obećavali sređivanje stanja u područjima za koja su odgovorni, pa smo dvije godine zaredom napominjali obećanje dato od tada aktuelnog ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđana Rajčevića, koji je zaredom na početku 2021. i 2022. te godine najavljivao kao godine sređivanja stanja u visokom obrazovanju. ‘Ovo će biti godina konačnog obračuna i stavljanja tačke na sve negativne pojave u visokom obrazovanju’, govorio je tada Rajčević, ali od toga u ovom entitetu nije bilo ništa, izuzme li se ova akcija agencija za provođenje zakona u BiH i Tužilaštva BiH, za koje on, kao ni ostali nadležni u Distriktu i kantonima FBiH nisu nimalo zaslužni i to im je zapravo šamar zbog njihovih praznih obećanja i nečinjenja, navode iz NGG “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome”.

Iz NGG ukazuju i da je na nivou BiH formirana Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, koja je kreirala i usvojila Smjernice za strateško planiranje antikorupcionih politika u Bosni i Hercegovini.

Međutim, prema njihovim informacijama, kako ističu, Savjet ministara Bosne i Hercegovine još nije usvojio Strategiju za borbu protiv korupcije BiH 2020-2024 i Akcioni Plan za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije BiH 2020-2024, dok su Strategija za borbu protiv korupcije BiH 2015-2019. godine i Akcioni Plan za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije BiH 2015-2019. godine prestali da važe.