Student uhapšen zato što je koristio AI za varanje na ispitima

Sistem je preko kamere skenirao ispitna pitanja, a AI je potom generisao tačne odgovore i diktirao ih preko sakrivenih slušalica


Foto: Envato
Foto: Envato

Stare „puškice“ su odavno stvar prošlosti, a studenti postaju sve kreativniji kada je varanje na ispitima u pitanju.

U sve se umiješao i AI, a jedan turski student je zbog toga nedavno i uhapšen.

Turska policija je prije nekoliko dana uhapsila i pritvorila studenta koji je optužen da je osmislio i razradio sistema za varanje na ispitima. Koristio je skrivene uređaje i AI kako bi ostvario rezultate koje nije zaslužio. Sve se dogodilo u provinciji Isparta, a neimenovani student je uhapšen na prijemnom ispitu, prenosi Etto.ba.

Varanje na važnim ispitima je ozbiljan prijestup. U izvještaju stoji da je student koristio kameru koja izgleda kao dugme. Bila je povezana na AI softver preko telefona koji je sakrio u cipeli. Sistem je preko kamere skenirao ispitna pitanja, a AI je potom generisao tačne odgovore i diktirao ih preko sakrivenih slušalica.

Policija je kasnije objavila i video u kojem se vidi kako sistem funkcioniše. Pored studenta koji je polagao ispit uhapšena je još jedna osoba koja mu je pomagala. Sve podsjeća na neke stare slučajeve, na primjer na onaj u kojem je sprava Eudaemons korišćena krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka.