Student medicine se požalio: “Dekanove nagrade dobivaju Instagram posvuduše”

Influencerski status postao ključ boljih ocjena u akademskoj zajednici.


Foto: Envato
Foto: Envato

Bili zagovornici i pratitelji influencera na društvenim mrežama ili ne, činjenica je da oni na račun “lajkova” pratitelja zarađuju pozamašne svote za promoviranje brendova i proizvoda kompanija s kojima surađuju.

Dekanove nagrade dodjeljuju se jednom godišnje, a dobivaju je studenti za izvrstan uspjeh na fakultetu. No, dobiva li se i dekanova nagrada za “lajkove” na Instagramu?

Jedan student na Ispovestima tvrdi da se i to događa.

 – Doživio sam da na mom fakultetu ove godine, na Medicinskom fakultetu, kao zapravo i svake, dekanove nagrade dobiju Instagram posvuduše koje imaju rodbinske veze preko kojih su se i upisale na fakultet i prolaze sve ove godine. Prosjek niži od mog, (bio bi i niži da nema rodbine) i propuh u glavi (sa mnom su na svim kolegijima pa znam itekako njihovo znanje, kada se uopće i udostoje pojaviti na fakultetu), ali rang-liste ne rade nikad na fakultetu i nemam se na temelju čega žaliti. A i kome, njihovoj rodbini koja ih i gura na fakultetu godinama? Ja sam na fakultetu dušu ostavio, imam prosjek 5.00, objavljene znanstvene radove iza sebe i sudjelovanje na međunarodnom projektu i takva nagrada bi mi značila za daljnju karijeru za razliku od njih kojima je to samo slika koja skuplja lajkove na Instagramu, a jadni pacijenti koje će jednog dana takve liječiti. U takvoj zemlji živim i sramim se ja umjesto njih, napisao je anonimni student Medicinskog fakulteta.

“Znate o kome je riječ”

Uz njega, jedna je studentica također napisala da zna za slučaj jedne Instagram influencerice koja putuje nekoliko puta godišnje, snima sadržaj za svoju društvenu mrežu uz sponzorstva, a uz sve to ima i izvrsne ocjene na Medicinskom fakultetu.

 – Pratim odnedavno jednu djevojku to jest influensericu na Instagramu. Djevojka nema gdje ne putuje, svaki događaj ona je tu. I baš sam se zaprepastila kad sam skontala da studira medicinu u Beogradu. Ljudi, studirala sam i ja pa znam o čemu pričam. Gdje se može studirati medicina i godišnje par puta putovati, imati sadržaj na Instagramu sa snimanja od sponzora i slično. I imati na medicini 9 i 10 ocjene, napisala je anonimna komentatorica.

“Poremećen sistem vrijednosti”

– Ne trebaš se sekirat. Fakultet, pogotovo medicina, je samo temelj, tek ćeš na specijalizaciji učiti pravu medicinu, pogotovo u kliničkim granama i vrlo će se brzo iskristalizirati bistri i radišni od ostalih. Čak mogu i dobiti posao preko veze, ali kolege i pacijenti brzo proniknu ko je kakav i tu nažalost, ili na sreću, dalje nikakve veze više ne pomažu, tješi ga neko, piše Mojfaks.

 – Ni meni nije bilo jasno kako neko ko je influenser, model, što sve ne, uspijeva sve položiti, biti na budžetu, imati super prosjek i slično, dok nisam shvatila da veza može sve i da nismo ni svjesni koliko ljudi sve sređuju i što sve rade. Totalno poremećen sustav vrijednosti i obrazovanja, kaže još neko razočarano.

To se događa i na drugim fakultetima?

U komentarima se javio još jedan student koji također tvrdi da priznanja na fakultetu dijele onima s utjecajnim roditeljima, a ne za trud, rad i zalaganje studenata.

 – Kod nas na faksu, nije medicina, isto dekanovu i rektorovu nagradu dobile cure koje nisu imale najveći prosjek, a usto su im familije bile ‘neko i nešto’. Toliko, napisao je neko.