Student koji je osvojio 30.000 eura u kvizu Superpotjera ima Aspergerov sindrom

Kao petogodišnjak znao nabrojati sve glavne gradove i nacrtati sve zastave svijeta.


josip 1
Foto: HRT

Studentu Josipu Rončeviću iz Lumbarde na Korčuli, koji je u nedjelju osvojio 30.000 eura u kvizu “Superpotjera” još kao djetetu dijagnosticiran je jedan oblik autizma.

Naime, nakon što je Josip oduševio svojim nastupom u kvizu pobjedivši svih pet lovaca, u medijima se pojavio intervju njegove majke Irene iz 2021. godine, kada je govorila o njegovom životu s Aspergerovim sindromom za portal Slobodna Dalmacija.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Godinama se smatralo da ima poremećaj pažnje, kombinirani tip ADHD-a. Prateći njegove školske rezultate nisam vjerovala u to, razgovarala sam s mužem i krenuli smo dalje u dijagnostiku. Kad smo tog dana došli u Zagreb, doktori su birali riječi kako mi priopćiti Josipovu dijagnozu, on ima Asperger, visoko funkcionalni oblik autizma, objasnila je majka u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Za njegov uspjeh zaslužna je upravo majka Irena koja se trudila da mu omogući najbolje stručnjake u Hrvatskoj, ali i da prati njegov ritam. Budući da se radi o sindromu kojeg je teško prepoznati, jer se razlikuje od drugih autističnih poremećaja po tome što nema nema zastoja u jezičnom i kognitivnom razvoju, već samo u društvenoj interakciji, piše Klix.ba.

Josip trenutno studira na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a veliku ljubav gaji prema geografiji, historiji i matematici, a njegova majka navela je i da je već kao petogodišnjak znao nabrojati sve glavne gradove i nacrtati sve zastave svijeta.