Student izračunao: Jeftinije studirati u Italiji nego u svojoj državi

Za sada je 27 fakulteta najavilo povećanje školarina za narednu akademsku godinu.


Foto: Envato
Foto: Envato

Studenti u Srbiji, ali i brucoši koji se tek pripremaju za novo poglavlje u svom životu, prethodnih dana prolaze kroz pravi pakao zbog najave pojedinih fakulteta da će od naredne akademske godine povećati cijenu školarina.

Advertisements

Najveći udar na džep osjetit će studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i njihovi roditelji, pošto je Uprava fakulteta odlučila da školarinu na prvoj godini poveća za 60.000 dinara, tačnije sa 240.000 na 300.000 dinara.

Marko Janjić iz Smederevske Palanke je četvrta godina arhitektonske tehničke škole i sve do jučer govorio je da će upisati arhitekturu u Beogradu. Ipak, predomislio se, kako kaže za Nova.rs, u posljednjem trenutku – riješio je da studira “Univerzitet of Pavia” u Paviji u Sjevernoj Italiji, čija je cijena školarine od 1.000 do 1.500 eura po godini.

Advertisements

 – Studiranje traje pet godina, univerzitet se nalazi u top 10 italijanskih univerziteta prema rangiranjima na svjetskim listama, a nudi preko 3.000 stipendija za studente, tako da se nadam da ću ‘ubosti nešto’. Iskreno, nisam razmišljao o studiranju u inostranstvu, ali se sama prilika ukazala kada je Uprava Arhitektonskog fakulteta enormno podigla cijenu školarine. Moj stric živi i radi u Italiji 30 godina. Kada su mu moji roditelji rekli šta planiram da studiram, predložio je da dođem kod njih i da tamo upišem fakultet. Rekoh, hvala, ali ne bih. Međutim, kad su najavili povećanje školarina i to ne samo na Arhitekturi nego i na drugim fakultetima širom Srbije, rekao sam ‘Odoh ja kod strica’. Tako da, raspitujem se još uvijek, polako počinjem da se pripremam, već u aprilu idem u Italiju na par dana da i lično provjerim sve što me zanima i to je to. A vi dižite cijene studiranja u Srbiji, samo nastavite, pa nećete imati više nijednog studenta ovdje, kaže ovaj razočarani srednjoškolac.

Za sada je 27 fakulteta najavilo povećanje školarina za narednu akademsku godinu. Na Univerzitetu u Beogradu cijene povećava 14 fakulteta, na Novosadskom univerzitetu pet, u Nišu su korekcije školarina najavila dva fakulteta, dok je u Kragujevcu nove cijene najavilo šest fakulteta.

Poslije Arhitekture gdje je najviše porasla cijena studiranja, za 50 odsto veće školarine čekaju i brucoše Mašinskog fakulteta koji su do sada plaćali 72.000 dinara, dok će sada cijene biti 108.000 dinara.