Student iskreno: “Tokom akademske godine moram misliti o idućem obroku”

U moru zanimljivih ispovijesti danas smo izabrali jednu za vas, a odnosi se na studentski život.


portrait of student in auditorium at university
Foto: Envato

Studentski život nije nimalo lagan, mnogi su izazovi s kojima se studenti svakodnevno susreću, ali vrlo često će ljudi kazati da je to ipak najljepši period u životu.

Podrazumijeva li studentski život maksimalnu posvećenosti učenju i rješavanju studijskih obaveza ili pak i cijeli paket doživljaja van fakulteta – izlaske, putovanja, upoznavanje novog grada, novih lica, eksperimentisanje s vlastitim granicama kad su alkohol, neispavanost i stres u pitanju?

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

To zaista zavisi od osobe do osobe, ali neke stvari su zajedničke za sve studente. Jedan student je napisao iskrenu ispovijest o tome kako zapravo izgleda studentski život, a svoje mišljenje napisao je na stranici Ispovesti.com.

Kad mi kažu da je studentski život najljepši period u životu krene mi se povraćati. Od toga da finansijski grcam iz mjeseca u mjesec, što nigdje ne putujem u inostranstvo kao drugi kolege, što tokom akademske godine moram razmišljati o idućem obroku. Borim se cijele godine s finansijskim i psihičkim pritiskom koji mi nosi fakultet, a roditelji mi ne žele pomoći. U cijeloj ovoj priči sam sam, a studiram medicinu koja traje još minimalno pet godina. Ponekad ne vidim kraj ovakvom životu.

Ispod ove iskrene ispovijesti nizali su se komentari u kojima su drugi studenti opisivali svoj studentski život.

Studirala sam u Njemačkoj. Ja i 95% mojih kolega smo 3 godine paralelno studirali i radili, živjeli na špagetama i sosu od paradajza iz konzerve, ali svjesni toga da je upis na studije bila svjesna odluka, od koje ćemo dugoročno ekonomski profitirati. Ti si mogao da se zaposliš poslije srednje i zarađuješ, pa ne bi imao ovih problema. Sam si odlučio da postaneš doktor, uz to prirodno idu mnoga odricanja. Ne kažem da ne smiješ da se požališ, samo kažem da preuzmeš odgovornost za svoj izbor. Sretno!, napisala je bivša studentica.

– Studentski život je najljepši ako imaš bogate roditelje, je još jedan od komentara.