Student druge godine kompjuterskih nauka počinio samoubistvo zbog pada godine

Nakon što je saznao da je pao drugu godinu studija.


Tired and depressed.
Ilustracija: Envato

Prošlog je septembra Alex James Hayter, 21-godišnji student, e-mailom s fakulteta obaviješten da neće moći upisati treću godinu studija. Nakon ove vijesti, Alex je napustio porodičnu kuću zbog čega je dospio na listu nestalih osoba te je za njim pokrenuta potraga. Šest dana nakon toga, nažalost je pronađen – mrtav.

Advertisements

Nije se uspijevao izboriti s obavezama

Tokom istrage, službenici doznaju da Alex, bivši student kompjuterskih nauka, nije patio od mentalnih poteškoća. No, teško je uspijevao rješavati fakultetske obaveze nakon povratka u rodni Andover na samom početku pandemije, piše thetab.com a prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Nakon što nije uspio položiti nekoliko kolegija, Alex je odabrao ponovo odslušati pet modula i položiti ispit tokom ljeta kako bi izbjegao pad godine, no ovaj mu plan nije uspio. Mrtvozornik je tokom istrage izjavio da je opterećenje studijem bilo “razumljivo” s obzirom na okolnosti, ali “nerealno”.

S fakulteta nijednom nisu pokušali kontaktirati studenta

Tokom ponavljanja kolegija, Alex je prekinuo svu komunikaciju s fakultetom s kojeg ga niti nijednom nisu pokušali stupiti u kontakt s ovim studentom niti provjeriti kako je, tvrdi Alexov otac Andrew. Za potrebe istrage, izjavio je kako smatra da je ovaj fakultet propustio priliku da spasi život njegovog sina. Andrew smatra da je dužnost fakulteta brinuti za svoje polaznike, što su zanemarili komunikacijskom šutnjom prema Alexu i članovima njegove obitelji.

Riječi ne mogu opisati koliko smo slomljeni što naš divni, duhoviti i pametni Alex, naš voljeni sin i brat, više nije s nama, izjavili su članovi najuže obitelji.

Ostavio je prazninu u našoj porodici koju nikad nećemo moći ispuniti. Njegova budućnost kojoj smo se nadali, neće se ostvariti, kazali su uz zahvalu svima koji su sudjelovali u potrazi i pomogli u istrazi.

Advertisements

Otac smatra da bi u Univerzitet Nottingham Trent trebalo implementirati program prevencije suicida među studentima, sličan programu koji već postoji na Univerzitetu u Bristolu, na kojemu studenti biraju sudjelovati u sustavu unutar kojega sa Univerziteta kontaktiraju i informišu roditelje ili skrbnike ukoliko smatraju da postoje bojazni za dobrobit svojih polaznika. Preko 90% studenata iz Bristola uključilo se u ovaj program.

Odsad nude psihološku pomoć studentima koji ponavljaju godinu

Nottingham Trent je promijenio svoju politiku postupanja nakon ovog tragičnog slučaja. Sada će sve studente koji ne napreduju tokom studija kontaktirati zaposlenici fakulteta putem e-maila, a u slučaju nužde ili opravdane bojazni da nešto nije u redu, javljat će se i roditeljima ili skrbnicima.

Duboko smo potreseni viješću o smrti našeg studente računarskih nauka, Alexa Haytera. U ovim teškim trenucima, naše su misli uz članove njegove obitelji. Univerzitet će ponuditi pomoć svim studentima i kolegama koje je ovaj događaj potresao, stoga pozdravljamo sve koji smatraju da im je pomoć potrebna, da nam se jave, objavili su sa Univerziteta.

Kako dalje napominju, na Univerziteta raspolažu procedurama i programima pomoći studentima s mentalnim poteškoćama te proaktivno pristupaju onima za koje postoji sumnja da se ne osjećaju dobro.

Nismo znali da je i Alexu ovakva pomoć potrebna, a u svjetlu ovog događaja razvijamo i primjenjujemo novi program za studente koji moraju ponavljati godinu studija, priopćili su.