Štreber, zabavljač, tremaroš, hejter… Koji si tip studenta?

Saznajte kakvi tipovi studenata postoje i među njima pronađite svoje kolege, a možda čak i sebe.


Stidljivi student

Ovaj tip studenta možda nećete ni uočiti sve dok prvo ne primijetite sve ostale. On je tih i stidljiv, sjedi i prati predavanje, ne ometa nikoga i ne žali se ako ometaju njega. U slučaju da mu se profesor obrati, stidljivi student pretrne od treme jer je u centru pažnje. Uglavnom je upućen u predavanje isto koliko i štreber, ali to ne pokazuje, jer je previše introvertan. Možda je dobra ideja da naučite kako da komunicirate sa stidljivim kolegama, oni su obično zaista zabavni kada ih bolje upoznate.

Student koji stalno kasni

Ova kategorija je možda najmanje omiljena profesorima. To su studenti koji kasne. Osim što ovim pokazuju nepoštovanje prema profesoru i kolegama, oni ulaskom u amfiteatar prave pometnju među kolegama koji su stigli na vrijeme. Obavezno prave buku, ispadaju im stvari, izvinjavaju se i tako prođe makar pet minuta dok se smjeste i dozvole ostatku studenata da ponovo prate predavanje. Međutim, taman kad se situacija stiša, ovaj student izaziva gnjev profesora, pa tako narednih pola sata svi slušaju pravilnik o kašnjenju i poštovanju vremena, uz ono obavezno: „Od danas ko kasni, bolje i da ne ulazi na predavanje“.

student stress 1590581568

Nervozni student

Ovo je onaj kolega za kog imate utisak da bi bio radije bilo gdje, nego baš tu na predavanju. On se vrti na stolici, mijenja položaj na svakih nekoliko minuta, gricka hemijsku ili nokte, gladan je i žedan i jedva čeka da se predavanje završi. U ovaj tip obično spadaju pušači, koji su toliko ubijeđeni da im je cigareta stalno potrebna, da ne znaju šta će sa svojim tijelom ako nisu u mogućnosti da zapale cigaretu. Prepoznaćete ih po tome što prvi istrčavaju na pauzu i posljednji se vraćaju na predavanje.

Zavisnik od društvenih mreža

Ovog studenta najlakše ćete uočiti jer obavezno drži svoj pametni telefon u ruci. Možda čak i ima laptop ili tablet kod sebe, pod izgovorom da mu je neophodan za predavanje. On snima predavanje, slika, pravi Bumerange, a onda sve to kači na društvene mreže i zatrpava pratioce sadržajem koji ih se ne tiče. On ima više fotografija sa predavanja, nego sa svih odmora i ljetovanja zajedno. Nekad čak i nećete morati da prepoznajete ovaj tip studenta, on će vas sam dodati na društvenim mrežama. Ovom kolegi je zaista vrijeme da se odvikne od društvenih mreža.

Spavalica

Ovo je najmanje uočljivi tip, jer je ili pospan ili zaista spava na predavanju. Ne ometa nikoga, ali ne prolazi dobro ako ga profesor primijeti, a vjerujte da hoće. Ako ne spava, ovaj tip priča o spavanju i vapi za kafom ili nekim energetskim pićem. Uvijek je umoran i neispavan i rijetko ćete ga vidjeti da pokazuje bilo kakve znake energičnosti. Glavni izgovori su mu nizak pritisak, pun mjesec i promjena vremena i nikako ga nećete ubijediti da je pospan samo zato što ne zaspi prije zore i nema dobar san, a ipak dođe na predavanje rano ujutru.