“Strateške pozicije u BiH zauzimaju oni koji kupuju diplome”

Trgovina diplomama jedna je od najstarijih tabu-tema u BiH, ali i mitska aždaha.


Ilustracija: STUDOMAT / Envato
Ilustracija: STUDOMAT / Envato

Škole nam služe kao državni kampovi za indoktrinaciju, univerziteti kao groblje slonova za islužene političke ideologe, koji proizvode poslušnike tekućim politikama i ideologijama, a na fakultetima, ali i benzinskim pumpama, kako reče glavni državni tužilac, diplome prodaju na kilo.

Nakon što je otvorena afera Klaster sa desetak osumnjičenih profesora i dekana kojima se stavljaju na teret sumnje za koruptivne aktivnosti u visokom obrazovanju, uključujući i prometovanje diplomama koje nisu stečene znanjem, nego eurima, građani u BiH su možda pomislili “evo ga, napokon je krenulo”. Ali polako, možda će se sve opet oduljiti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Trgovina diplomama jedna je od najstarijih tabu-tema u BiH, ali i mitska aždaha. U borbi protiv nje iza svake jedne odsječene glave niknu nove tri, piše Fahrudin Bender za Oslobođenje.

Četiri godine je prošlo otkako je, isto tako, u akciji Pero SIPA pretresala i hapsila aktere škole Vita plus Cazin, pravnog nasljednika fakulteta Ljusina, pa optužnica još nije potvrđena. Tada uhapšeni prvoosumnjičeni Goran Lalović uhapšen je i ovog februara u akciji Klaster. Uhapšeni su i Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Dušan Perić, Ljubiša Todorović i prvoosumnjičeni Zoran Kalinić.

Profesor Kalinić dekan je Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), ali i bivši kandidat za predsjednika RS-a i predsjednika stranke Naša priča RS. Dakle, došlo je, izgleda, do neke zabune i stranka Naša priča RS odmah je reagovala na prve informacije i nesporazume oko samog hapšenja.

Uzvratili su pitanjima zašto je zadržan u pritvoru s obzirom na to da se odazvao istražnim organima, kakav je i mimo ovoga slučaja odnos prema Srbima u Sarajevu, pomišlja li iko da je ovo osveta profesoru zbog kandidature za predsjednika i sjeća li se iko sličnih prijetnji rukovodstva SNSD-a. Zašto SIPA ovako ekspresno ne hapsi po CIK-u za krađu izbora? Ipak, najjači argument kojeg su imali je antiglobalizam kojeg su izražavali.

 – Imajući u vidu da je prof. dr Zoran Kalinić kontinuirano surađivao sa Ruskom akademijom nauka na naučnom nivou, te da su planirani susreti i predavanja predstavnika ruske ambasade studentima na NUBL-u, postavljamo pitanje da li to prof. dr. Zoran Kalinić nekome smeta i zašto, javno pitaju u saopštenju stranke Naša priča RS.

Ako zaista i vjeruju u to što kažu, da je globalistička čizma na sceni, onda je pitanje kome se pitanje postavlja.

Proglas i javno reagovanje stranke Naša priča RS dijeli i sponzorira FB grupa Sveta Rusija uz videoisječak profesora Kalinića iz izborne kampanje, sve to poprativši statusom: “Antiglobalistički politički program razlog hapšenja Zorana Kalinića. Profesore, Bog je veliki, on će staviti sve na svoje mesto. Tvoje reči su zapalile globalističku hobotnicu”.

 – RS-u treba ideološka i korjenita promjena. Otpisaćemo dug narodu za struju, komunalije, za kredit, narod je to platio krvlju. Povećaćemo plate i penzije, ne treba nam MMF, ne trebaju nam EU i NATO, suspendovaćemo program Partnerstvo za mir, izjavio je, između ostalog, profesor Kalinić zapalivši time, kako rekoše, globalističku hobotnicu.

I tako je RS dobila svog vlastitog mučenika koji je miks ruskog ideologa Aleksandra Dugina sa sudbinom influensera Adreja Tejta. A njemu tek treba biti na sudu dokazano da li je trgovao fakultetskim diplomama ili ne.

Dijagnoza postoji

Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci još 2013. godine sačinio je Policy papper za specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH o problemu korupcije u visokom obrazovanju u BiH na kojem je radilo osam profesora kao što su Lana Bubalo, Cvija Jurković, Đurđe Perišić, Maida Omerćehajić, Edina Šehrić, Alaudin Brkić, Asmira Bećiraj, Stojana Kopanja i Dijana Zrnić.

Da su domaći donosioci politike u našoj zemlji htjeli naručivati ovakve izvještaje i raditi po njima, mi bismo do sada imali respektabilne obrazovne institucije i diplome koje bi bile priznate u cijelom svijetu. Međutim, kod nas se morao provesti eksperiment – šta se sve može desiti ako maksimalnom broju ljudi koji su voljni da pogaze zakon, damo lažne diplome i radna mjesta u svim institucijama sistema po cijenu slijepe odanosti svojim političkim provajderima u drevnoj igri pogodbe prodaje duše i države đavolu.

Uzroci porasta korupcije na univerzitetima mogu biti iz različitih internih i eksternih faktora. Među njima je i tradicionalna socijalno-kulturalna ukorijenjenost različitih formi koruptivnog postupanja, takozvani koruptivni mentalitet. Zatim strukturalni uzroci koji se odnose na ukorijenjenost korupcije uslijed nedostatka adekvatnog sistemskog mehanizma koji održava red.

Tu su i ekonomski problemi, male plate profesora, loše ekonomsko stanje cijele države i velika nezaposlenost, gdje “diploma” dođe kao jedina karta za bijeg iz siromaštva. Kod nas su izraženi i politički razlozi, loš nadzor državnog sistema, loš rad prevashodno pravosuđa, nepostojanje političke volje da se koruptivna praksa ukine pozitivnim zakonskim propisima.

Uzroci korupcije mogu da budu i individualne psihološke motivacije, posezanje za alatima vlasti, moći, oportunizam, oskudni individualni moralni i etički standardi, neznanje i nebriga o posljedicama koje nastaju, navodi se u radovima.

Projekt Evropske unije Angažovanje završnih studenata u BiH u pravcu evropskih integracija – Pravni aspekti borbe protiv korupcije u visokom obrazovanju – de lege lata and de lege ferenda, potkrijepljen je anketom provedenom među studentima i uposlenicima univerziteta u BiH sa jako zanimljivim i indikativnim rezultatima.

Od preko 300 ispitanika, najveći broj, ili 70 odsto, vjeruje da postoji korupcija na njihovom univerzitetu, 16 odsto o tome ništa ne zna i 14 odsto vjeruje da je nema. Za direktan oblik korupcije na svom univerzitetu čulo je 63 odsto ispitanika, dok 37 odsto ništa konkretno nije načulo.

Znamo rješenja

Ogromna većina ispitanika, tačno 92 odsto, deklarisala se da nije bila učesnik koruptivne aktivnosti na univerzitetima, sedam odsto ih se nije htjelo deklarisati, dok je jedan odsto priznalo učešće u takvim radnjama. Kada bi imali konkretne informacije o korupciji na univerzitetu, 40 odsto ispitanika korupciju bi prijavilo nadležnima, dok 60 odsto to ne bi učinilo. Potencijalni strah od posljedica ako prijave nešto slično ima 67 odsto ispitanika, dok 33 odsto nema.

Kada su ih pitali da ocjenom od jedan do pet iskažu koliko su upoznati sa antikoruptivnim mjerama na svojim univerzitetima, 22 i 21 odsto ispitanika dalo je najniže ocjene jedan i dva, 40 odsto ocijenilo je sa tri, 13 sa četiri i tek četiri odsto je bilo odlično upoznato sa mjerama.

A one su, pa su ispitanici zaokruživali koje im se čine najefektnije, redoslijedom ove: povećana supervizija uz prijetnje novčanim i zatvorskim kaznama, povećanje plata prosvjetnom kadru, garancija anonimnosti prijavljivačima, javno objavljivanje podataka o nosiocima koruptivnih aktivnosti, izlazak na ispite pred komisijama i publikom, više predavanja o korupciji, uspostavljanje jednakopravnosti među studentima, raspravljanje o problemima na nastavničkim vijećima, primjena zakona, regularne inspekcije, najstrožije kažnjavanje korupcije, bolja selekcija nastavnog osoblja, preventivne mjere i skriveni studenti.

Kada su u pitanju represivne mjere zaposlenicima univerziteta, ispitanici predlažu prekide radnih ugovora, visoke novčane kazne, zabrane obavljanja dužnosti, oduzimanje zvanja, oduzimanje nelegalno stečene imovine i javnu diskreditaciju. Studentima predlažu zabrane izlaska na ispit, izbacivanje sa fakulteta, zabranu studiranja, poništavanje ocjene i novčane kazne.

Ali, vratimo se na nedavnu akciju Klaster. Slučaj koji je na sceni, teško se može pretvoriti u još jednu globalističku tiraniju nad neistomišljenicima US i NATO agende, ali sve da to i jeste tako kako navodi Kalinićeva stranka, ipak za profesore i dekane se ne može reći da su skupina bez utjecaja i podrške sistema. To će se vrlo brzo vidjeti, a konačno i potvrditi ako ikada iko od njih dobije ikakvu zatvorsku kaznu.

Zašto? Pa, na primjer, u slučaju škole Multilingua u Sanskom Mostu iz poznate Žurnalove afere, gdje su videom zabilježili kada Pehlivanović novinarki prodaje diplomu, taj isti Pehlivanović je na kraju oslobođen svih optužbi.

Ko istražuje istražitelje!?

Predmet Pero Vita Plus Cazin protiv Admira Hadžipašića i opet skoro uhapšenog Gorana Lalovića je u četvorogodišnjem zastoju. Ali se zato, po prijavi osumnjičenih, a sada u svojstvu oštećenih, užurbano vode predmet i istražne radnje u Širokom Brijegu, gdje ondašnji tužilac oštro progoni sve aktere koji su se usudili otvoriti predmet, od tužioca iz Bihaća, preko uposlenih u Ministarstvu obrazovanja, do policajca koji se posebnim istražnim radnjama usudio obmanuti gospodu od koje je kupio diplomu. Niko od njih neće otvoreno ni da priča, strahujući od posljedica. Tako se, u našoj naopakoj realnosti, stvari na svašta mogu okrenuti.

Na kraju, spomenućemo ocjenu stanja u BiH iz još jednog naučnog rada. Riječ je o UNESCO-ovoj publikaciji za Istočnu Evropu Raport o visokom obrazovanju Leuphana Univerziteta u Luneburgu.

 – Političke elite i organizirani kriminal drže u šaci visoko obrazovanje i kvalitet nije od interesa. Univerziteti kriminaliziranim elitama služe za udomljavanje isluženih političkih kadrova, neki će reći groblje slonova. Druga im je funkcija izvor političke moći kroz dilanje nezakonitih diploma bez znanja i puštanje ispita političkim minionima, koji potom masovno dobijaju radna mjesta kroz politiku u sistemu koji nužno prilagođavaju kriminalnim bh. elitama koje su ih isproducirale, navodi autor koji je zamolio da ipak ostane anoniman.

A sve zbog mogućih posljedica za ove izgovorene riječi:

 – I ova posljednja akcija protiv trgovaca diplomama, kao i ona ranija u USK-u, naići će na strahovit otpor sistema u kojem strateške pozicije zauzimaju takvi koji kupuju diplome. Prijavitelje, tužitelje, inspektore će sa svih strana napasti, dok istovremeno najpokvareniji i najsuroviji bivaju opet nagrađeni u društvu. Znači, naše najbolje kruške poješće najgore svinje!..

Napomena: Tekst članka odražava isključivo stav autora teksta i njegovu percepciju afere “Klaster” i korupcije na visokoškolskim ustanovama u BiH.