Stanislava Radivojević za STUDOMAT: Priliku za dobivanje stipendije KAS-a gledajte kao jedinstvenu životnu priliku

Stanislava Radivojević je diplomirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Na nagovor svog brata, koji je bio jedan od prvih stipendista Konrad Adenauer Fondacije tada otvorene sa predstavništvom u Sarajevu, 2006. godine upisala je Master studij u Spayeru (Njemačka) i prijavila se za stipendiju Konrad Adenauer Fondacije.


Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje krila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Advertisements

– Bila mi je izuzetna čast biti jedna od izabranih kandidata koji su u to vrijeme dobili priliku da budu podržani od strane jedne velike fondacije. KAS Fondacija ima preko 70 predstavništava širom svijeta i projekata u više od 120 zemalja. Kroz upoznavanje sa radom same Fondacije shvatila sam da je motiv iste da pokrenu ljude da učestvuju u oblikovanju svoje budućnosti. To se zaista desilo i u mom slučaju gdje sam shvatila da sam sa pruženom prilikom dobijanja stipendije otvorila nova vrata u poglavlju svog života, kaže Stanislava.

Master studij u Njemačkoj

– Odlaskom u Njemačku nisam samo imala cilj da završim svoju edukaciju već sam imala priliku da upoznam mnoge ljude sa kojima sam ostvarila kontakte koji su mi pomogli u mom budućem profesionalnom razvoju i koji su mi dali informacije i smjernice za moje buduće korake u životu. Tokom mog studiranja u Njemačkoj sam imala punu podršku Fondacije, ne samo finansijsku već i moralnu. Fondacija mi je dala veliki vjetar u leđa i trudila sam se da opravdam njihovo povjerenje, kaže Stanislava za STUDOMAT.

Stanislava Radivojević: Fondacija Konrad Adenauer mi je dala veliki vjetar u leđa

Povratak u Bosnu i Hercegovinu

Advertisements

– Tokom ciklusa Master studija otvorila se mogućnost zaposlenja u predstavništvu KAS-a u Rumuniji, no međutim želja da se vratim kući je bila veća. Moj životopis je bio obogaćen stavkom da sam bivši stipendista KAS-a, a što je svakako imalo svoju težinu i prednost kod daljnjeg zapošljavanja. Povratkom u Sarajevo dobijam posao u Sudu Bosne i Hercegovine gdje sam kao pravnica radila dugi niz godina, nakon čega sam položila pravosudni i advokatski ispit. Moja profesionalna karijera je išla dalje i danas radim u Agenciji za bankarstvo Federacije BiH kao rukovodilac jednog odjeljenja, kaže Stanislava i dodaje:

– Kroz dugi niz godina nisam prekidala tu neraskidivu vezu sa KAS-om, jer su se održavali razni regionalni i internacionalni projekti na koje sam kao bivša stipendistkinja uvijek bila pozvana i rado se odazivala. Tu sam sretala mnoge uspješne ljude od kojih sam sakupljala informacije i iskustva, te širila svoju mrežu poznanstava.

Stipendije KAS-a gledajte kao jedinstvenu životnu priliku

– Moj savjet mladim studentima je da priliku za dobivanje stipendije KAS-a gledaju kao jedinstvenu životnu priliku koja se ne propušta i koja može biti prekretnica u njihovoj budućoj profesionalnoj karijeri. Fokus programa stipendiranja mladih u BiH od strane KAS-a jeste način da isti daju svoj doprinos razvoju države odnosno na taj način unose pozitivne promjene u zajednici. Jer jedino tako, mi kao pojedinci možemo da djelujemo i činimo korake naprijed, kaže za kraj razgovora Stanislava.

Fondacija Konrad Adenauer dodjeljuje 20 stipendija za 2022/2023. godinu